6000 de avocați francezi au ieşit în stradă, pe 7 iulie, în apărarea unei justiţii pentru toţi

6000 de avocați francezi au ieşit în stradă, pe 7 iulie, în apărarea unei justiţii pentru toţi

08 iulie 2014

La solicitarea Consiliului Naţional al Barourilor, circa 6000 de avocaţi francezi au declarat grevă şi au ieşit în stradă, îmbrăcaţi în robe, pentru a protesta faţă de  lipsa de interes a guvernului în ceea ce priveşte cererile lor de a ameliora finanaţarea asistenței juridice din oficiu, în beneficiul tuturor cetățenilor şi în special al celor mai săraci.

Mobilizarea avocaţilor a avut drept scop apărarea drepturilor privind accesul la justiţie, printr-o finanţare realistă a ajutorului jurisdicţional.

Greva a fost declanşată deoarece, timp de mai multe luni, Ministerul Justiţiei şi Ministerul pentru Buget din Franţa au omis să răspundă avocaţilor în legătură cu cererile de ameliorare a finanţării asistenţei din oficiu.

În urma acestui protest autorităţile franceze nu au făcut anunţuri noi, în afară de confirmarea misiunii încredințate lui Jean-Yves Le Bouillonnec, vicepreședintele Comisiei Juridice a Adunării Naționale. Misiunea acestuia constă în analiza tuturor surselor de finanțare pentru asistență juridică, iar raportul trebuie finalizat până la sfârșitul lunii august.

Într-un comunicat dat publicităţii de Consiliul Naţional al Barourilor din Franţa se arată că “Profesia trebuie să rămână mobilizată şi noi instruncţiuni vor fi date în funcţie de evoluţia situaţiei”.

Mai multe detalii aici: http://cnb.avocat.fr/Manifestation-nationale-du-lundi-7-juillet-2014-pres-de-6-000-avocats-dans-la-rue-pour-la-defense-d-une-justice-pour_a2036.html