Avocații sunt invitați să sprijine organizarea evenimentului concurs „Citizens of Tomorrow”, al cărui scop este susţinerea drepturilor copilului și a necesității educaţiei juridice de la o vârstă fragedă

Avocații sunt invitați să sprijine organizarea evenimentului concurs „Citizens of Tomorrow”, al cărui scop este susţinerea drepturilor copilului și a necesității educaţiei juridice de la o vârstă fragedă

19 mai 2016

Actualizare 26 mai 2016: Agenda Evenimentului / Event Agenda

Dl. Judecător Cristi Dănileț trage un semnal de alarmă cu privire la delincvența juvenilă dar și cu privire la numărul mare al copiilor care cad victime ale infracțiunilor. În scopul susţinerii drepturilor copilului şi al promovării educaţiei juridice de la o vârstă fragedă, asociaţia „Voci pentru Democraţie şi Justiţie” (VeDem Just) va organiza evenimentul concurs „Citizens of Tomorrow” și avocații sunt invitați să sprijine acest proiect.

Redăm, în continuare conținutul scrisorii adresate avocaților de către dl. Judecător Cristi Dănileț

”Stimati colegi avocati,

De câţiva ani de zile sunt interesat de sistemul de educaţie din România. În calitate de judecător specializat în dosarele cu minori, am constatat o legătură directă între calitatea învăţământului şi cauzele judiciare cu minori din România.

Statistica pe care am alcătuit-o recent este de-a dreptul îngrijorătoare. Astfel, cu privire la victimele minore, zilnic este trimis în judecată câte un inculpat care omoară un copil; un altul care agresează sexual un minor; încă unul care fură bunuri de la un minor sau îl tâlhăreşte; avem aproximativ 200 de dosare cu minori care sunt loviţi sau răniţi fizic în fiecare an; câte unul este omorât în fiecare lună în bătaie. Cu privire la delincvenţii minori, în fiecare zi sunt trimişi în judecată cinci minori pentru comiterea infracţiunilor de furt şi doi minori pentru tâlhărie, încă unul care comite o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă ajunge în faţa instanţei;la fiecare trei zile încă un minor este adus în faţa judecătorul pentru că a comis un act sexual cu privire la un alt minor sau pentru că a comis un viol, iar un alt minor este adus în faţa judecătorului o dată la trei zile pentru că a omorât o altă persoană.

Încercăm să promovăm respectarea legii şi protejarea copiilor în cadrul unui proiect naţional pe care l-am dezvoltat prin asociaţia pe care am înfiinţat-o „Voci pentru Democraţie şi Justiţie” (VeDem Just). Astfel, la sugestia şi cu implicarea asociaţiei Danube Youth Alliance vom organiza în acest an prima ediţie a concursului „Citizens of Tomorrow”, singura de acest gen din Europa.

De Ziua Copilului, 1 iunie 2016, dorim să transmitem un puternic mesaj de susţinere a drepturilor copilului şi cu privire la necesitatea educaţiei juridice de la o vârstă fragedă. Vom aduce la un loc, la una dintre facultăţile de drept din Bucureşti, elevi de la cele mai bune licee din Bucureşti, profesori, magistraţi şi avocaţi, oameni politici, membri din asociaţii neguvernamentale şi ambasadori. Evenimentul ca cuprinde: 1. finala dintre liceele bucureştene cu privire la cunoştinţele de educaţie juridică dobândite în urma consultării manualului „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”;

  1. Lansarea versiunilor în limbile engleză, franceză şi germană ale manualului.
  2. Lansarea videoclipului „Stai că nu mai merge aşa” al elevului Paul Mititelu, finalist la concursul „Mamaia copiilor”, produs de compozitorul Walter Dionisie;
  3. Mesaje transmise de ministrul justiţiei, preşedintele instanţei supreme şi ministrul educaţiei, care au confirmat deja participarea la eveniment.

Ne-ar face o mare onoare să vă alăturaţi nouă în eforturile de organizare ale acestui eveniment. Vă mulţumim pentru donaţiile dvs pe care le puteţi face în urma unei întâlniri cu reprezentanţii celor două organizaţii sau online la datele de contact de AICI. Totodată, vă invităm să vă rezervaţi în agendă data de 1 iunie, orele 17-19 pentru a asista la concurs, şi orele 19-20 pentru a participa la coctailul pe care îl vom oferi. Locul desfăşurării: Aula Magna din cadrul Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti, zona Timpuri Noi. Ne-ar bucura să confirmaţi participarea la datele de contact de mai jos, urmând ca ulterior să primiţi şi agenda completă a acestei manifestări”.

Cu mulţumiri,

În numele organizatorilor evenimentului,

Judecător Cristi Danileţ,

Persoane de contact:

Lucian – Silviu Checheriță,                                              Eric Bartha,

Președinte VeDem Just                                                    Secretary – Youth Division

Nr. telefon: 0748 294 841                                                Nr. telefon: 0745 122 030

office@vedemjust.ro                                                          e.bartha@danubeyouth.ro

Distribuie prin: