COMUNICAT DE PRESĂ – 06 decembrie 2019: masă rotundă cu tema „Avocatura românească, pilon al justiției”, organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România.

COMUNICAT DE PRESĂ – 06 decembrie 2019: masă rotundă cu tema „Avocatura românească, pilon al justiției”, organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România.

06 decembrie 2019

Vineri, 6 decembrie 2019, într-o locație emblematică – Biblioteca Baroului București „Av. Victor Anagnoste”, a avut loc o masă rotundă cu tema „Avocatura românească, pilon al justiției”, organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România.

Participanții, respectiv noua conducere a instituției (Traian Briciu, Președinte și  Vicepreședinții:  Ion Dragne, Cătălin-Daniel Fenechiu, Mihai Baco, Ion Turculeanu, Marius-Sebastian Striblea) au dezbătut pe marginea unor teme importante privind rolul avocatului atât  în sistemul de justiție, cât și în societate, implicarea civică a avocaților prin mai multe proiecte în desfășurare.

„În ultime vreme, de când justiția se află în prim plan și în contextul dezinformării care a devenit o plagă a zilelor noastre,  au apărut foarte multe confuzii cu privire rolul avocatului atât în sistemul de justiție, cât și în societate. Legea prevede că avocatul este un partener indispensabil al justiției, nu un auxiliar al acesteia, cum în mod eronat este numit uneori. Avocatul apără doar drepturi ale cetățenilor, nu infracțiunea, cum se crede în mod eronat uneori, din lipsa unei culturi juridice. Avocatul nu poate urmări profit în activitatea sa și are datoria sacră să apere drepturile și libertățile fundamentale. Sunt aspecte asupra cărora UNBR veghează prin adaptarea la contemporaneitate și promovarea deontologiei profesionale, prin grija ca avocatul să rămână independent și să respecte principiile fundamentale ale profesiei. Acesta este rolul organismului profesional” consideră av. dr. Traian Briciu, Președintele UNBR.

Deoarece o democrație reală poate exista numai în condițiile în care cetățenii au cel puțin o cunoaștere minimală a legilor și se implică, prin vot și inițiative civice în „continua negociere a binelui comun”, UNBR își aduce aportul prin implementarea unor proiecte de responsabilitate socială în acest domeniu. Unul dintre acestea, aflat la final, este JUST ACCESS,  ce a constat în 42 sesiuni de formare a avocaților pe teme privind accesul la justiție al persoanelor cu dizabilități și 15 sesiuni de formare multidisciplinară dedicate avocaților și specialiștilor DGASPC/SPAS, pe tema directivei 2012/29/UE și a legislației anti-discriminare și o campanie de informare – educare – conștientizare, desfășurată în 6 centre universitare și în licee din toate județele României

O altă inițiativă ambițioasă este reprezentată de un proiect de educație civică, destinat elevilor de gimnaziu, ce se va realiza cu sprijinul avocaților din țară.

UNBR își propune, pentru următorii ani, să contribuie la dezvoltarea colaborării între pilonii justiției, la îmbunătățirea cadrului legislativ și armonizarea acestuia cu directivele europene, la facilitarea accesului cetățenilor la justiție și la menținerea unor standarde profesionale ridicate în ceea ce privește exercitarea profesiei de avocat.

În calitate de principală organizaţie de reprezentare la nivel naţional a avocaţilor din România, UNBR are rolul de autoreglementare a profesiei și este un partener de dialog cu autoritățile. Totodată, UNBR are un rol important în apărarea prestigiului avocaturii, prin instituirea regulilor deontologice și vegherea la respectarea acestora.

Mai mult, prin prisma publicului larg, UNBR este garantul legalității și calității serviciilor furnizate de avocați.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe site-ul nostru iar înregistrarea poate fi urmărită AICI !