Consiliul UNBR din 16 februarie 2018 a decis ca evenimentele organizate de UNBR și INPPA în 2018 să se desfășoare sub deviza „PROFESIA DE AVOCAT DIN ROMÂNIA LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE: 1918 - 2018"

Publicăm Codul Deontologic al Avocatului Român adoptat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 268/17 iunie 2017 cu mențiunea că acesta intră în vigoare odată cu prima zi a Anului Centenarului - 2018.

Aducem la cunoștință, pe această cale, avocaților și tuturor autorităților publice adresa Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale privind, cităm: ”… o rețea de falsificare de documente care are ca scop obținerea atestării calității de avocat pe teritoriul spaniol pentru cetățeni din spațiul Uniunii Europene, în special cetățeni italieni.”

COMUNICAT privind programul și lucrările Congresului Avocaților 2018

COMUNICAT privind programul și lucrările Congresului Avocaților 2018

16 aprilie 2018

La data de 20 aprilie 2018,  Uniunea Națională a Barourilor din România organizează Congresul Avocaților, care va avea loc la București și se va desfășura sub deviza „Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire”.

Congresul Avocaților va începe la ora 9.00, cu dezbaterea tematică „Secretul profesional al avocatului – valoare supremă a profesiei de avocat”.

Pe lângă cei peste 200 de avocați,  delegați ai fiecărui barou, vor participa invitați de seamă din sistemul de justiție din România și reprezentanți ai  Consiliului Barourilor Europene (C.C.B.E).

În deschiderea lucrărilor vor lua cuvântul :

Dl.  Av. Ranko Pelicarić (Croația), vicepreședinte al CCBE, va susține tema: ” Preocupări actuale ale CCBE pentru întărirea   garanțiilor  principiului secretului profesional al avocatului”

Dna. Av. Maria Ślązak (Polonia), vicepreședinte al Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale) al C.C.B.E pentru probleme privind avocații din Europa Centrala si de Est,   cu tema: ”Probleme actuale privind secretul profesional al avocatului în țările din Europa Centrală și de Est”.

După o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri, vor urma dezbateri ale membrilor profesiei și ale invitaților din sistemul de justiție,  care vor analiza cel puțin următoarele aspecte comunicate:

– Perchezițiile formelor de exercitare a profesiei;
– Interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice ale avocatului;
– Controlul corespondenței private a avocatului;
– Comunicare necontrolată între avocat și client;
– Secretul profesional în relația avocat-client.

Această tematică a fost aleasă de Consiliul UNBR, prin Hotărârea nr. 324 din 17 februarie 2018, având în vedere provocările globale, dar și naționale, prin care trece secretul profesional, ca principiu fundamental al avocaturii.

Anul 2018 este anul transpunerii, respectiv implementării unor reglementări europene referitoare la protecția datelor personale și a secretului comercial, cu impact deosebit asupra secretului profesional al avocatului. De asemenea, trebuie analizată obligația de a raporta suspiciuni a  avocaților, în contextul reglementărilor, ce urmează a fi transpuse, privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Sub impactul acestor reglementări, există riscul ca unele drepturi să fie compromise!

De aceea, scopul dezbaterilor pe această temă este găsirea unor soluții de echilibru între obiectivele legii și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv apărarea secretului profesional al avocatului.

*

*          *

  

CONGRESUL AVOCAŢILOR – București, 20 – 21 aprilie 2018*

 Programul Congresului (sumar):

Vineri, 20 aprilie 2018:

09,00 – 13,00: ”Secretul profesional – valoarea supremă a profesiei de avocat”

14,00 – 15,00: Deschiderea festivă a lucrărilor Congresului avocaților 2018

15,20 – 19,00: Activități hotărâte de Congresul avocaților (potrivit ordinii de zi aprobate de Congres)

 

Sâmbătă, 21 aprilie 2018:

09,00 – 13,00: Activități hotărâte de Congresul avocaților (potrivit ordinii de zi aprobate de Congres)

 

*Notă: Sunt organizate expoziții de carte, expoziții de produse informatice legislative, etc.


Download DOCX / PDF