Consiliul UNBR din 16 februarie 2018 a decis ca evenimentele organizate de UNBR și INPPA în 2018 să se desfășoare sub deviza „PROFESIA DE AVOCAT DIN ROMÂNIA LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE: 1918 - 2018"

Publicăm Codul Deontologic al Avocatului Român adoptat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 268/17 iunie 2017 cu mențiunea că acesta intră în vigoare odată cu prima zi a Anului Centenarului - 2018.

Aducem la cunoștință, pe această cale, avocaților și tuturor autorităților publice adresa Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale privind, cităm: ”… o rețea de falsificare de documente care are ca scop obținerea atestării calității de avocat pe teritoriul spaniol pentru cetățeni din spațiul Uniunii Europene, în special cetățeni italieni.”

Congresului Avocaților 2018 se va desfășura sub deviza ”Profesia de avocat în România la 100 de ani de la Marea Unire” și va aborda, cu prioritate, tema ”Secretul profesional al avocatului”

Congresului Avocaților 2018 se va desfășura sub deviza ”Profesia de avocat în România la 100 de ani de la Marea Unire” și va aborda, cu prioritate, tema ”Secretul profesional al avocatului”

23 februarie 2018

Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, reunit în zilele de 16-17 februarie 2018, a hotărât ca, anul acesta, Congresul Avocaților din 20-21 aprilie să se desfășoare sub deviza ”Profesia de avocat în România la 100 de ani de la Marea Unire” și să abordeze, cu prioritate, unul dintre principiile tradiționale care stau la baza profesiei: ”Secretul profesional al avocatului”.

Alegerea acestei teme are la bază schimbările de amploare care au loc în legislația europeană și, implicit cea națională, în domeniul combaterii terorismului, spălării banilor și a crimei organizate. Sub impactul acestor reglementări, există riscul ca unele drepturi să fie compromise de supravegherea în masă. De aceea, atât în activitatea de legiferare, cât și în practica judiciară, autoritățile trebuie să găsească un echilibru între obiectivele legii și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv apărarea secretului profesional al avocatului.

În principal, dezbaterile se vor axa pe aspectele referitoare la secretul profesional în contextul perchezițiilor formelor de exercitare a profesiei, al interceptărilor și  înregistrării convorbirilor telefonice ale avocatului, controlul corespondenței private a avocatului.

Însă lista subiectelor este deschisă și avocații sunt invitați să facă și alte propuneri, în funcție de situațiile întâlnite în practică, la adresa: unbr@unbr.ro

În zilele următoare, pe site-ul UNBR vor fi publicate materiale documentare pentru această tematică, precum și programul  evenimentelor ce vor avea loc la Congresul Avocaților 2018.