Înființarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România

Înființarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România

25 iunie 2015
 

noutati

noutati

  • Înființarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România

LEGE nr. 139 din 10 iunie 2015 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 412 din 11 iunie 2015

Prin Legea nr. 139/2015 se înfiinţează Academia de Ştiinţe Juridice din România ( AŞJR) , ca for naţional, de consacrare ştiinţifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor juridice. AŞJR este continuatoarea în drepturi şi preia tradiţiile ştiinţifice ale Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, înfiinţată în anul 1939. AŞJR reuneşte în componenţa sa membri de onoare, membri titulari, membri corespondenţi şi membri asociaţi din rândul  personalităţilor ştiinţifice reprezentative din domeniul ştiinţelor juridice, cu o înaltă ţinută morală, care s-au distins prin activităţile depuse, se bucură de recunoaştere naţională sau internaţională şi au contribuit la dezvoltarea ştiinţelor şi culturii juridice. Criteriile de selecţie sau de alegere a membrilor AŞJR vor fi stabilite prin statutul propriu, iar procedurile prin regulamentul propriu.

Atribuţiile principale ale AŞJR sunt următoarele:

a) promovarea, dezvoltarea, sprijinirea şi protejarea ştiinţelor juridice şi a învăţământului superior juridic sub toate formele, acţiunile şi metodele directe şi indirecte;

b) propune iniţierea, elaborarea şi îmbunătăţirea unor proiecte de acte normative, evaluări, puncte de vedere şi opinii juridice;

c) evaluarea asupra fenomenelor juridice şi realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative;

d) alte atribuţii stabilite prin statutul propriu sau prin hotărârea adunării generale.

În realizarea atribuţiilor sale, AŞJR recunoaşte Academia Română ca fiind cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi colaborează cu Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională, cu instituţiile şi organizaţiile ştiinţifice academice, de cercetare şi învăţământ juridic, din ţară şi din străinătate, şi cu organizaţiile profesionale ale juriştilor.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se va constitui un Comitet de iniţiativă, sub coordonarea Uniunii Juriştilor din România, care va elabora Statutul de organizare şi funcţionare al AŞJR, ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Comitetul de iniţiativă va reuni reprezentanți al profesiilor sau organizații juridice, precum și al ministerelor justiției și educației și cercetării științifice.

În termen de 60 de zile de la publicarea Statutului propriu al AŞJR în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi după acceptarea, în condiţiile statutului şi regulamentelor stabilite de adunarea generală, a primilor 20 de membri titulari şi 10 membri corespondenţi, Comitetul de iniţiativă va organiza alegerile pentru funcţiile de conducere prevăzute în statutul propriu. După organizarea alegerilor, Comitetul de iniţiativă îşi încetează activitatea.