Reacții ale barourilor în dezbaterea publică a proiectului de modificare a legilor justiției

Reacții ale barourilor în dezbaterea publică a proiectului de modificare a legilor justiției

01 noiembrie 2016

L a data de 7 octombrie 2016, Ministerul Justiției a publicat pentru dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul are în vedere modificare a art. 76, alin. (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în sensul că ”Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu o vechime de cel puţin 18 de ani în aceste funcţii, care au fost eliberaţi din funcţie din motive neimputabile, au dreptul să devină, fără examen, avocaţi, mediatori, notari publici sau executori judecătorești.”

Proiectul a stârnit un val de reacții din partea barourilor, unul dintre motivele principale fiind încălcarea principiului autonomiei și autoreglementării profesiei de avocat, care presupune că primirea în profesie și criteriile de admitere nu pot fi stabilite decât de către corpul profesional. Un al doilea motiv invocat de barouri este stabilirea discreționară a unei categorii privilegiate de juriști care ar avea acces fără admitere la profesia de avocat. S-a reproșat omisiunea consultării avocaților în contextul elaborării proiectelor legilor justiției, excluderea de către magistrați a unor discuții privind o eventuală reciprocitate în ceea ce privește accesul în ambele profesii și ignorarea rolului esențial al avocatului în procesul de înfăptuire a justiției.

Puteți consulta toate apelurile, pozițiile și punctele de vedere trimise de barouri pe pagina UNBR, la rubrica ”Din activitatea barourilor”

Punctul de vedere al UNBR va fi dat publicității, înainte de încheierea dezbaterilor publice (la 11 noiembrie 2016) cu privire la proiectul sus amintit, în urma consultării barourilor și a următoarei ședințe a comisiei permanente care va avea loc la data de 4 noiembrie 2016.