Revista Avocatul – Editia ONLINE

Revista Avocatul – Editia ONLINE

23 iunie 2014

Revista Avocatul – Editia ONLINE

Cuvant inainte

23

iunie

2014

Cuvânt înainte

Av. dr. Gheorghe FLOREA Preşedinte U.N.B.R.   În acest an plin de provocări în privinţa exercitării profesiei de avocat, datorate impactului puternic al aplicării noilor codur …


Interviu

28

noiembrie

2014

Interviu cu Av. Dr. Gheorghe Florea, Preşedintele UNBR – Rolul avocatului într-un stat de drept cu privire la apararea vieţii private şi a secretului profesional

Interviu cu Av. Dr. Gheorghe Florea, Preşedintele UNBR Rolul avocatului într-un stat de drept cu privire la apararea vieţii private şi a secretului profesional   La data de 10 dece …

23

iunie

2014

Interviu cu Gheorghe Florea, Preşedintele UNBR. Despre priorităţile Uniunii Naţionale a Barourilor din România în 2014

  Redacţia: Sub aspect profesional, anul acesta a fost marcat de punerea în aplicare a noilor coduri,  cu mare impact asupra exercitării profesiei de avocat  şi s-a văzut că p …


Avocatii si noile coduri

23

iunie

2014

Despre obligaţia de confidenţialitate a avocatului în privinţa informaţiilor luate la cunoştinţă din dosarul de urmărire penală – Avocat Florin RADU, Baroul Hunedoara

Avocat Florin RADU Baroul Hunedoara 1. Potrivit art. 94 al. 5 din noul Cod de procedură penală [1], „În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitat …

23

iunie

2014

Execuţiunea testamentară în noul Cod Civil – Prof. univ. dr. Alexandru BACACI, Prorector, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

Prof. dr. Alexandru BACACI  Execuţiunea testamentară priveşte modalităţile în care vor fi aduse la îndeplinire dispoziţiile de ultimă voinţă ale lui de cuius. Aceste dispoziţi …

23

iunie

2014

Câteva aspecte privind rolul avocatului în procesul civil din perspectiva noului Cod de Procedură Civilă – Lect. univ. dr. av. Claudiu Constantin DINU, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti

Lect. univ. dr. av. Claudiu Constantin DINU  Noul Cod de procedură civilă – reglementare importantă şi de amploare în materia procesului civil – a fost adoptat şi pus efectiv …

23

iunie

2014

Aspecte privind drepturile şi rolul avocatului în procesul penal din perspectiva dispoziţiilor noului Cod de Procedură Penală – Avocat dr. Bogdan MICU, Baroul Bucureşti

Avocat Dr. Bogdan MICU Baroul Bucureşti Conţinutul dreptului la apărare în reglementarea Codului de procedură penală în vigoare de la 1 februarie 2014 modifică în mod esenţial perc …

23

iunie

2014

Unele consideraţii privind impactul noilor reglementări în materie penală asupra profesiei de avocat

Avocat Mihai Adrian HOTCA, Baroul Bucureşti   I. Introducere Noul Cod penal, intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, cuprinde mai multe dispoziţii care privesc fie dire …


Viata profesionala

21

septembrie

2017

„Avocatura, piesă de muzeu” – articol scris de către doamna avocat Iulia Vucmanovici și publicat la 21 septembrie 2017

„Avocatura, piesă de muzeu” – articol scris de către doamna avocat Iulia Vucmanovici și publicat la 21 septembrie 2017 pe site-ul www.juridice.ro

23

iunie

2014

Profesia de avocat, între modernism şi progres

Avocat dr. Doina GHERMAN Baroul Cluj Nevoia de a reflecta asupra modernismului şi progresului în profesia de avocat a pornit de la un curent de înnoire a profesiei, curent asociat …

23

iunie

2014

Chipuri şi portrete din lumea avocaturii româneşti

Avocat dr. Iosif  FRIEDMANN – NICOLESCU [1] Baroul Bucureşti   „Lumea Avocaturii” este o lume mirifică, mai bine zis este „o lume într-o lume”, un adevărat univers profesional …

23

iunie

2014

O variantă de simplificare şi îmbunătăţire a impozitării veniturilor realizate din activităţi independente

Avocat Doru BĂJAN Baroul Bucureşti Codul fiscal reglementează impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în cadrul Titlului IV1. În esenţă, în condiţiile în care veniturile anua …

23

iunie

2014

Cine poate fi cu adevărat maestru?

Avocat dr. Doina STUPARIU Baroul Iaşi Puţini oameni ştiu ce presupune noţiunea de maestru. Şi, din păcate, din ce în ce mai puţini avocaţi. Este un adevăr trist, care nu ne onoreaz …

23

iunie

2014

Avocatura – profesie legală

Conf. univ. dr. Constantin SIMA Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România  Motto: „As fi vrut să fiu avocat, e cea mai frumoasă profesie din lume” Voltaire Nobila vocaţie a …


Analiza si opinii

23

iunie

2014

Consideraţii cu privire la dezlegarea unor chestiuni de drept ivite după intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală

Avocat dr. Elena OANCEA Baroul Dolj Introducerea în noul Cod de procedură penală (intrat în vigoare simultan cu noul Cod penal) a mecanismului sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi …

23

iunie

2014

Ordinul de protecţie – varietate a ordonanţei preşedinţiale

Avocat Conf. dr. Oana GHIŢĂ Baroul Dolj   Rezumat: Ordinul de protecţie se materializează într-o hotărâre judecătorească dată în regim de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea …

23

iunie

2014

Opinie critică referitoare la aplicarea pedepsei principale în cazul concursului de infracţiuni în prevederile noului Cod Penal

Prof. univ. dr. Costel NICULEANU Procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova   Cu toate că menţine sistemul contopirii juridice pentru sancţionarea concursului de …


Restitutio

23

iunie

2014

Legea pentru organizarea Corpului de avocaţi publici (Contenciosul Statului) din 9 mai 1933

LEGE Pentru organizarea Corpului de avocaţi publici (Contenciosul Statului) din 9 mai 1933[1]   CAPITOLUL I Dispoziţiuni preliminare    1. Reprezentarea şi apărarea în justiţie a d …

23

iunie

2014

Legea nr. 358 din 3 iulie 1944 pentru autentificarea şi legalizarea înscrisurilor, pentru învestirea cu dată certă şi legalizarea copiilor de pe înscrisuri

LEGE nr. 358 din 3 iulie 1944 pentru autentificarea şi legalizarea înscrisurilor, pentru învestirea cu dată certă şi legalizarea copiilor de pe înscrisuri   EMITENT: PARLAMENTUL PU …


Ziua Avocatului

26

iunie

2017

De ce avem nevoie de o „Zi a Avocatului Român”?

  Monica Livescu De ce au nevoie avocații de o „Zi a Avocatului”? Orice zi de sărbătoare este o zi de reflecție cu privire la evenimentul ce se marchează cu acel prilej, cu privire …


Opiniile publicate în paginile Revistei Avocatul aparţin in exclusivitate autorilor şi nu reprezintă poziţia oficială a Uniunii Naţionale a Barourilor din România sau a organelor profesiei.