Supravegherea electronică: deputații europeni se alătură avocaților europeni care solicită UE și statelor sale membre să protejeze statul de drept

Supravegherea electronică: deputații europeni se alătură avocaților europeni care solicită UE și statelor sale membre să protejeze statul de drept

25 ianuarie 2018

În lumina viitoarei propuneri legislative a Comisiei Europene privind dovezile electronice în materie penală, Consiliul Barourilor Europene (CCBE) s-a întâlnit, la data de 24 ianuarie 2018, cu mai mulți deputați europeni pentru a discuta cum poate fi protejat  statul de drept în Europa în domeniul securității și supravegherii.

Evenimentul a fost găzduit de deputatul european Jan Philipp Albrecht, cu sprijinul CCBE, care reprezintă vocea barourilor și a societăților de drept din 45 de țări. Participanții au discutat evoluțiile recente în politica de supraveghere din Europa și impactul acestora asupra statului de drept, protecția drepturilor omului și sistemul judiciar.

Întrucât statele membre ale UE se străduiesc să contracareze amenințările actuale de securitate, cum ar fi terorismul și criminalitatea informatică, avocații europeni sunt profund îngrijorați de faptul că măsurile de supraveghere propuse constituie un risc nejustificat pentru respectarea drepturilor omului și a integrității sistemului judiciar, care trebuie să protejeze cetățenii europeni.

Așa cum reiese din răspunsul CCBE la consultarea publică privind îmbunătățirea accesului transfrontalier la dovezi electronice în materie penală, există o divergență îngrijorătoare între normele de căutare și de confiscare a probelor aplicate în lumea reală și cele aplicate în lumea digitală. Normele privind accesul la dovezile digitale și interceptarea datelor, de fapt, par a fi mai slabe sau practic inexistente.

Această incertitudine de reglementare devine deosebit de periculoasă atunci când datele în cauză beneficiază de o protecție specială prin lege, cum ar fi comunicările dintre avocați și clienții lor. Aceste comunicări au fost recunoscute drept un drept fundamental.

Președintele CCBE, Antonín Mokrý, a comentat: ” Suntem foarte îngrijorați atunci când guvernele împing limitele statului de drept pe valul securității naționale și aduc atingere drepturilor fundamentale privind viața privată și un proces echitabil. Sperăm că această inițiativă va contribui la promovarea dialogului privind modul în care statul de drept poate fi consolidat prin instrumentele legislative la dispoziția noastră și prin eforturile și contribuția profesiei de avocat”.

Deputații europeni care participă la eveniment au solicitat UE și statelor sale membre să asigure o protecție adecvată a dreptului cetățenilor la viață privată. În cadrul reuniunii a fost subliniat faptul că dezbaterile ar trebui să fie deschise și incluzive. De asemenea, deputații europeni au convenit asupra necesității de a continua această dezbatere pentru a informa factorii politici din UE cu privire la amenințările la adresa valorilor juridice fundamentale ale Europei și la importanța apărării acestora”.

La încheierea evenimentului, deputatul european Jan Philip Albrecht a declarat: „Aștept cu nerăbdare să o angajare activă a CCBE pe probleme de politică legate de statul de drept, supraveghere și protecția datelor”.

A se vedea știrea CCBE