Comunicatul Baroului București cu privire la ședința C.S.M. din data de 4 iunie 2020

Comunicatul Baroului București cu privire la ședința C.S.M. din data de 4 iunie 2020

18 iunie 2020

COMUNICAT

Consiliul Baroului București își exprimă susținerea față de demersurile instituționale ale Uniunii Naționale a Barourilor din România, în vederea respectării de către toți participanții la înfăptuirea justiției, a principiilor care guvernează realizarea dreptului la apărare.

Dreptul justițiabilului de a-și alege avocatul este consfințit prin lege, obligația statului de asigura asistența din oficiu, inclusiv în cauzele penale, neputându-se interpreta ca fiind dreptul statului de a impune unui justițiabil un anume avocat.

Baroul București apreciază că respectarea dispozițiilor art. 91 din Codul de Procedură Penală, care prevăd încetarea delegației apărătorului din oficiu la prezentarea apărătorului ales, reprezintă unicul mijloc de garantare a dreptului la apărare pentru partea care beneficiază de serviciile avocatului ales.

Baroul București solicită organelor reprezentative ale profesiilor juridice să reia dialogul instituțional, indispensabil pentru înfăptuirea justiției în folosul cetățenilor.

Avocat Ion Dragne

Decanul Baroului București


Preluare de pe site-ul Baroului București