Declarația Președintelui Asociației Barourilor Americane (ABA), doamna Patricia Lee Refo referitoare la respectarea statului de drept și a independenței profesiei de avocat în România

Declarația Președintelui Asociației Barourilor Americane (ABA), doamna Patricia Lee Refo referitoare la respectarea statului de drept și a independenței profesiei de avocat în România

05 martie 2021

Declarația Președintelui Asociației Barourilor Americane (ABA), doamna Patricia Lee Refo

Ref: Respectarea statului de drept și a independenței profesiei de avocat în România

Washington, 4 martie, 2021 – Asociația Barourilor Americane este preocupată cu privire la situații ce denotă grave încălcări ale drepturilor avocaților în România. Mai multe cauze larg mediatizate au evidențiat practicile din cadrul urmăririi penale efectuată în România care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici încalcă principiul  tradițional al egalității de arme între acuzare și apărare și subminează principiul confidențialității comunicărilor dintre avocat și client. Prin urmare, aceste practici amenință dreptul unui inculpat la un proces echitabil.

Sistemul de justiție din România a fost, de asemenea, în mod deliberat implicat în practici care creează temere printre avocați, descurajându-i pe aceștia de la furnizarea apărării și a serviciilor la care toți inculpații au dreptul. Anumite activități legale efectuate de avocați în calitate reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate drept activități infracționale. În alte situații, avocații au fost acuzați de „delicte de opinie“ pentru raționamentul juridic pe care aceștia îl fac în susținerea intereselor clienților lor  și pentru acțiunile desfășurate în cadrul normal al exercitării profesiei de avocat.

ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia, și face apel ca procurorilor, judecătorilor și altor oficiali ai sistemului de justiție să le fie permis să administreze o justiție corectă și echitabilă, fără nicio presiune politică.

Asociația Barourilor Americane (ABA) este cea mai mare asociație de avocați din lume. Ca voce națională  a profesiei juridice, ABA lucrează pentru a îmbunătăți administrarea justiției, promovează programe care asistă avocați și judecători în activitatea lor, acreditează școli de drept, oferă educație juridică continuă și lucrează pentru a consolida cunoașterea publică  în jurul lumii a importanței statului de drept. Vizualizați declarația noastră de confidențialitate online. Urmăriți cele mai recente știri ABA la www.americanbar.org/news și pe Twitter @ABANews .

Pentru textul în varianta originală, click aici