Întâlnire de lucru a comisiei comune a UNBR și Ministerului Public pentru rezolvarea problemelor în legătură cu onorariile cuvenite avocaților din oficiu în contextul aplicării Protocolului din 14 februarie 2019

Întâlnire de lucru a comisiei comune a UNBR și Ministerului Public pentru rezolvarea problemelor în legătură cu onorariile cuvenite avocaților din oficiu în contextul aplicării Protocolului din 14 februarie 2019

01 august 2019

Miercuri, 31 iulie 2019, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție a avut loc o nouă întâlnire a comisiei comune a UNBR și Ministerului Public pentru identificarea soluțiilor la problemele apărute în aplicarea Protocolului din 14 februarie 2019 și implementarea lor în textul acestui act.

Din partea UNBR au participat dl. av. dr. Traian Cornel Briciu (Președinte), dl. av. dr. Marius Sebastian Striblea (Vicepreședinte), dl. av. dr. Sergiu Iosif Stănilă (membru al Comisiei Permanente) și dl. av. Mihail Ciobanu (coordonator al serviciului de asistență judiciară din cadrul Baroului București.

Comisia tehnică comună a găsit soluții pentru majoritatea problemelor înregistrate în interpretarea și aplicarea Protocolului (probleme semnalate de barouri).  Comisia a identificat soluții în ceea ce privește:

a) Stabilirea procedurii de numire și remunerația cuvenită curatorilor (art. 1 din Protocol);
b) Introducerea prestațiilor avocațiale care nu au fost prevăzute (art. 2, art. 3 si art. 5);
c) Precizarea situației prestațiilor avocaților din oficiu în camera preliminară și în fața judecătorului de drepturi și libertăți:
d) Prevederile art. 6 si art. 8;
e) Procedura depunerii referatelor (art. 9);
f) Sumele alocate finanțării activităților avocațiale din oficiu (art. 12 alin. 1).
Soluțiile convenite vor fi propuse și în cadrul consultărilor cu Ministerul Justiției.

S-au purtat discuții și se vor găsi soluții inclusiv cu privire la momentul stabilirii prin ordonanța procurorului a plății onorariului din oficiu (art. 5 alin. 2), precum și la situația cheltuielilor făcute de avocat cu ocazia desfășurării activității din oficiu.

Următoarea întâlnire a comisiei va avea loc la finalul lunii august.

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA


Download DOCX / PDF