Prof. univ. dr. avocat Ion Predescu s-a stins. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. univ. dr. avocat Ion Predescu s-a stins. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

12 octombrie 2020

Prof. univ. dr. avocat Ion Predescu s-a stins. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Traian-Cornel Briciu, în numele Uniunii Naționale a Barourilor din România, al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și al Corpului profesional al avocaților anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice a celui care a fost avocat Ion PREDESCU, membru al Baroului Dolj.

Domnul avocat Ion PREDESCU a studiat la Liceul teoretic „Radu Greceanu” din Slatina, apoi la Facultatea de Drept din București, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1951. Ulterior a absolvit și Facultatea de Filozofie.

După absolvirea Facultății, a profesat avocatura în orașul Craiova, fiind avocat pledant definitiv în Baroul Dolj.

Între anii 1990-2004, Ion Predescu a deținut demnitatea aleasă de senator
de Dolj în patru legislaturi consecutive. În calitate de parlamentar, el a deținut funcțiile de membru în Comisia constituțională a Adunării Constituante (iunie 1990 – septembrie 1996), precum și de președinte (iunie 1990 – septembrie 1996) și apoi vicepreședinte (decembrie 1996 – februarie 1998) al Comisiei Juridice a Senatului. În următoarele legislaturi a fost secretar al Biroului Permanent al Senatului (până în septembrie 1999) și președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor și petiții (octombrie 1999 – noiembrie 2000).

În calitate de senator, s-a numărat printre inițiatorii Legii privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, care a marcat începutul exercitării moderne a profesiei de avocat în România.
S-a remarcat prin multiple alte inițiative legislative, dintre care menționăm următoarele: Legea Consiliului Legislativ; Legea Curții Constituționale (1992); Legea Avocatului Poporului; Regulamentul Senatului; Regulamentul ședințelor comune ale Camerelor Parlamentului; Statutul deputatului și al senatorului; Codul penal (1993-1996); Codul de procedură penală (1993-1996); Legea de organizare judecătorească, nr.92/1992; legile electorale.

În perioada 3 septembrie – 11 decembrie 1996, Ion Predescu a deținut funcția de ministru al justiției.
Ion Predescu a fost membru al Asociației Juriștilor din România și cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din Craiova și la Facultatea de Drept a Universității „Spiru Haret” din București.

A publicat un număr mare de articole și studii în revistele de specialitate și mai multe cărți se specialitate juridică.

În anul 2004, Ion Predescu a fost numit de către Senatul României pentru demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de 9 ani.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate, doamnei avocat Bianca Predescu (fiică) fostă membru al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!