UPDATE 3: Amânare desfășurare eveniment – Seria de evenimente online – 25 de ani de avocatură modernă în România. Prima masă rotundă: „Avocatul – de la profesie conexă, la partener indispensabil al justiției”

UPDATE 3: Amânare desfășurare eveniment – Seria de evenimente online – 25 de ani de avocatură modernă în România. Prima masă rotundă: „Avocatul – de la profesie conexă, la partener indispensabil al justiției”

07 octombrie 2020

09 octombrie 2020

IMPORTANT!

Aducem la cunoștința tuturor celor interesați faptul că, din motive strict obiective, evenimentul programat să se desfășoare pe 9 octombrie, ora 14.00, se amână pentru o dată care va fi comunicată ulterior.

Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente create. Vom reveni cu amănunte.



08 octombrie 2020

Seria de evenimente online – 25 de ani de avocatură modernă în România. Prima masă rotundă: „Avocatul – de la profesie conexă, la partener indispensabil al justiției” – UPDATE: Noi confirmări de participare, modificarea locului de transmisie al dezbaterii de mâine

Evenimentul va avea loc vineri, 9 octombrie 2020, începând cu ora 14.00  la sala de festivități a Baroului București (str. Dr. Râureanu nr. 3-5).

Noi confirmări de participare

● doamna judecător Corina CORBU, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție
● doamna judecător Nicoleta-Margareta ŢÎNŢ, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii
● domnul avocat Ioan CHELARU, Președintele Uniunii Juriștilor din România

 

Pentru a rămâne cât mai aproape de preocupările dumneavoastră vom prelua întrebările adresate din pagina de Facebook a UNBR, unde evenimentul va fi transmis live.



07 octombrie 2020

Seria de evenimente online – 25 de ani de avocatură modernă în România. Prima masă rotundă: „Avocatul – de la profesie conexă, la partener indispensabil al justiției” – UPDATE: confirmări participare

 

La evenimentul care va avea loc vineri, 9 octombrie 2020, la Biblioteca „Victor Anagnoste” a Baroului București din incinta Palatului de Justiție, începând cu ora 14.00  au confirmat participarea:

– Domnul av. dr. Traian Briciu, Președintele UNBR
– Domnul av. dr. Ion Dragne, Vicepreședinte UNBR și Decan al Baroului București
– Domnul av. Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR și Prodecan al Baroului București
– Domnul av. dr. Gheorghe Florea, membru al Comisiei Permanente a UNBR, fost Președinte al UNBR
– Domnul av. dr. Dan Oancea, membru al Comisiei Permanente a UNBR și Director al INPPA
– Doamna av. Ana-Diculescu-Șova, Senior Partner, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen
– Domnul av. Florentin Țuca, Managing Partner, Țuca Zbârcea & Asociații

Pentru a rămâne cât mai aproape de preocupările dumneavoastră vom prelua întrebările adresate din pagina de Facebook a UNBR, unde evenimentul va fi transmis live. 

Teme propuse pentru discuție 

1. Care este motivația și rațiunea legii privind calificarea expresă a avocatului ca partener indispensabil al justiției?

Dintotdeauna, avocatul a fost un partener indispensabil al justiției. Însă, calificarea expresă a acestuia, în acest sens, în 2017, a fost motivată în primul rând de necesitatea conștientizării rolului avocatului  de către toți factorii implicați în sistemul de justiție, dar și de către factorul politic/legislativ  și întreaga societate.

Avocatul nu este apărător al infractorilor, nu este un complice al acestora în ascunderea adevărului. El ajută la aflarea adevărului. * Avocatul nu este adversarul procurorului, ci colaborează cu acesta pentru aflarea adevărului. Procurorul are datoria legală să aducă inclusiv probe în apărare pentru cetățeni * Avocatul nu poate să mintă instanța, ci doar să depună toate eforturile pentru aflarea adevărului în ceea ce îl privește pe clientul său * Prin secretul profesional, avocatul nu încearcă să ascundă adevărul, ci ajută clientul să-și facă dreptate.

2. Foarte multe provocări cu care s-a confruntat profesia noastră în anii anteriori s-au datorat neînțelegerii acestui rol. Avocatul este un partener al justiției, nu un apărător al infractorilor sau chiar complice cu acesta cum a ajuns să fie perceput în special în perioada spectacolelor judiciare la TV. Și de aici toate atentatele legislative la adresa secretului profesional al avocatului, percheziții ilegale la sediul avocatului, legislația privind obligațiile de raportare, presiuni asupra avocaților pentru a-I determina să facă denunțuri, interpretări abuzive sau eronate ale normelor fiscale etc

Aceleași tendințe s-au manifestat în toată Europa, nu numai în România, mai ales după scandalul Panama Papers care a amplificat această percepție negativă asupra avocaților și asupra principiilor avocaturii, din moment ce secretul profesional a fost o umbrelă sub care au fost comise infracțiuni.

Trebuie să recunoaștem că ultimii ani au fost foarte ostili avocaturii, inclusiv prin unele directive europene care au slăbit forța apărării (au creat breșe în secretul profesional și au slăbit principiul independenței avocatului).   Cu toate acestea, prin Legea 25/2017, am reușit să obținem mai multe garanții procedurale privind dreptul la apărare, protecția secretului profesional și garanții procedurale

3. Ce a însemnat precizarea expresă, în lege, că avocații nu pot fi asimilați funcționarilor publici decât cu anumite excepții? Serviciile de atestare ale avocatului, potrivit noilor reglementări.

4. Rolul avocatului în proces din perspectiva principiului fundamental al egalității de arme

Ce înseamnă egalitatea de arme? * Este avocatul, ca reprezentant al clientului, un adversar al procurorului ca reprezentant al statului? * Sunt noțiuni antagonice sau există un punct comun? * Este clientul, adică cetățeanul, apărat de avocat, un adversar al statului?* Poziția avocatului și a procurorului în sala de judecată. Care este stadiul actual?* Se respectă prevederile legii privind poziția egală în sala de judecată, modalitățile de intrare în sala de judecată?

5. Secretul profesional al avocatului vs secretul anchetei

Ce se protejează, de fapt, prin secretul profesional al avocatului? * Foarte multe decizii CEDO din perioada 2014-2018 au condamnat ridicarea calculatoarelor de la sediile avocaților, care conțineau înscrisuri, peste limita mandatului. Mai există astfel de situații? * Principiul independenței avocatului vs principiul independenței procurorului. În ce scop este instituită această protecție? Unde se aseamănă și unde diferă aceste noțiuni? * Ce s-a realizat până acum în acest sens, din perspectiva modificărilor legii 51/1995??

6. Rolul apărării în procesul penal este protejat prin lege?

Despre rolul avocatului din perspectiva instrumentelor și garanțiilor procedurale pe care le are la îndemână în scopul apărării * De ce nici până acum nu a fost transpus pachetul directivelor cu privire la dreptul la apărare, inclusiv directiva privind prezumția de nevinovăție? Este adevărat că spectacolul judiciar a mai pălit la televiziuni în ideea respectării acestei directive, dar totuși de ce se întârzie transpunerea acesteia?

7. Avocații ca parteneri indispensabili ai justiției implică recunoașterea drepturilor la o remunerație justă

Plata onorariilor pentru oficii. Stadiul actual. Dacă avocații sunt parteneri indispensabili ai justiției, înseamnă că remunerarea acestora trebuie să fie o problemă prioritară, la fel cu cea a salariilor judecătorilor * Reducerea onorariilor de către instanțe * Consiliul Concurenței se opune adoptării unor onorarii minimale ale avocaților. Totuși, dumpingul este interzis prin lege.



02 octombrie 2020

Seria de evenimente online – 25 de ani de avocatură modernă în România. Prima masă rotundă: „Avocatul – de la profesie conexă, la partener indispensabil al justiției”

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), împreună cu Grupul editorial Universul Juridic demarează în această toamnă un proiect integrat de comunicare, ocazionat de aniversarea a 25 de ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 51 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Proiectul își propune să fie unul de analiză, prezentare și afirmare a profesiei. Sub titulatura 25 de ani de avocatură modernă în România, proiectul presupune un mix de producție editorială (o ediție de colecție a revistei Legal Magazin consacrată aniversării), o serie de trei dezbateri online pe teme de actualitate, în compania unor personalități reprezentative din comunitatea juridică a momentului și o Gală aniversară a UNBR, desfășurată în luna decembrie a acestui an. Pentru a marca într-o manieră unică și cuprinzătoare aniversarea celor 25 de ani de profesie fundamentată pe o nouă legislație, cele trei evenimente online au fost programate pe teme distincte.

Prima masă rotundă din seria organizată de UNBR și Universul Juridic, cu sprijinul partenerilor lor, are tema  „Avocatul – de la profesie conexă, la partener indispensabil al justiției ”.

Evenimentul va avea loc vineri, 9 octombrie 2020, la sediul Bibliotecii „Victor Anagnoste” a Baroului București din incinta Palatului de Justiție, începând cu ora 14.00 și va fi transmis live, fără restricții, pe pagina de internet a UNBR (www.unbr.ro), portalul www.universuljuridic.ro și în pagina Facebook a UNBR, în condiții tehnice profesionale.

Prima ediție din seria de evenimente are invitați de prestigiu din comunitatea juridică.