UNBR organizează Ziua Europeană a Avocaţilor

UNBR organizează Ziua Europeană a Avocaţilor

29 noiembrie 2014
 

noutati
newsletter_header

  • UNBR organizează Ziua Europeană a Avocaţilor
    Cu prilejul Zilei Europene a Avocaţilor, UNBR va organiza conferinţa cu tema ”Rolul legal al avocatului într-un stat de drept cu privire la apărarea vieţii private şi a secretului profesional. Situaţia din Romania”

La data de 10 decembrie 2014, uniunile profesionale şi barourile din Europa celebrează pentru prima oară Ziua Europeană a Avocaţilor. Decizia de a inaugura această zi, care urmează să fie sărbătorită în fiecare an, a fost luată în cadrul Consiliului Barourilor din Europa şi are ca scop promovarea valorilor comune ale avocaţilor şi a rolului lor în edificarea statului de drept.

Tema centrală, propusă de CCBE pentru a fi dezbătută anul acesta în cadrul evenimentelor legate de Ziua Europeană a Avocaţilor, este apărarea secretului profesional şi a confidenţialităţii relaţiilor avocat client.

Această recomandare vine în contextul în care dreptul la viaţă privată şi protecţia informaţiilor cu caracter personal sunt din ce în ce mai ameninţate de supravegherea în masă exercitată de guverne. Avocaţii au un rol fundamental în apărarea drepturilor cetăţenilor şi fără garanţia confidenţialităţii datelor oferite de client, încrederea în justiţie şi statul de drept au de suferit.

Urmând recomandarea CCBE, Uniunea Naţională a Barourilor din România va organiza pe 11 decembrie o conferinţă cu tema ”Rolul legal al avocatului într-un stat de drept cu privire la apararea vieţii private şi a secretului profesional. Situaţia din Romania”, în cadrul căreia vor avea loc prezentări şi dezbateri pe marginea provocărilor legislative legate de această temă.

Vor fi invitaţi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Institutului Naţional al Magistraturii, ai Ministerul Justiţiei şi ai Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casatie si Justitie, parlamentari avocaţi, reprezentanti ai Ministerului pentru Societatea Informaţională, cadre universitare şi jurnalişti.

Contextul evenimentului

În 2014, CCBE a lansat ideea de a coordona un eveniment european anual care va încuraja uniunile profesionale şi barourile să organizeze activităţi la nivel naţional şi local,  în jurul unei teme centrale, în scopul promovării Statului de Drept şi a rolului avocatului în apărarea acestor principii juridice în favoarea cetăţenilor.

Prima Zi Europeană a Avocaţilor a fost declarată pe data 10 decembrie 2014

În acest context, CCBE a propus Uniunilor Profesionale Membre să organizeze evenimente în vederea celebrării acestei zile, elaborând şi Ghid al acţiunilor ce pot fi întreprinse cu ocazia acestei zile: European Lawyers Day Handbook

Mai multe Uniuni profesionale din Europa au anunţat deja, pe site-ul CCBE, evenimentele pe care le vor organiza.

Având în vedere îngrijorările din ce în ce mai accentuate privind supravegherea electronica în masă,  CCBE propune pentru acest an ”Supravegherea electronică în masă, ca ameninţare la adresa secretului profesional şi a confidenţialităţii relaţiilor dintre avocat şi clienţi” drept temă principală a dezbaterilor care vor avea loc cu prilejul Zilei Europene a Avocaţilor.