UNBR și Guvernul României: acțiuni convergente în criza refugiaților

UNBR și Guvernul României: acțiuni convergente în criza refugiaților

18 mai 2022

UNBR și Guvernul României: acțiuni convergente în criza refugiaților

Întâlnire de Lucru, 18 mai 2022, Guvernul României

Mădălina Turza, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului: A trebuit să modificăm cel puțin 20 de acte normative pentru a facilita accesul refugiaților la sistemele de sănătate, educație, la nevoile de bază. Am venit cu o cascadă de modificări legislative ca să-i putem acomoda

Traian Briciu: Avocații sunt cei cărora legea le acordă competență exclusivă pentru consultanță juridică, astfel că de la momentul primului val de refugiați am înțeles să acționăm imediat pentru salvarea unor drepturi fundamentale ale omului

Reprezentantul Guvernului, Mădălina Turza, coordonator al Grupului Strategic de Asistență Umanitară și Președintele UNBR, Traian Briciu au discutat despre colaborare pentru găsirea de soluții, în contextul noilor realități de fapt și de drept privind refugiații. Potrivit celui mai recent raport al Executivului, în momentul de față sunt aproape o sută de mii de refugiați care au rămas în România, dintre care aproximativ 40 de mii sunt copii. În spatele cifrelor se ascund tot atâtea provocări și nevoi de incluziune și protecție despre care Mădălina Turza spune că au condus la crearea a 6 grupuri de lucru în diferite domenii: sănătate, educație, ocupare, locuire, persoane vulnerabile, copii și tineri și a fost elaborat un Plan național de măsuri ce va fi curând aprobat prin Ordonanță de urgență.

Președintele UNBR a spus că barourile au acordat sprijin juridic de urgență în prima etapă de la declanșarea conflictului armat în Ucraina, dar că acum încep să apară problemele din linia a doua a crizei, care au o componentă juridică semnificativă și care sunt mult mai complexe. Unele țin de soluțiile legislative, de reglementarea secundară, iar toate acestea au nevoie de o foarte bună sistematizare pentru a putea fi gestionate în perioada următoare.

Acțiunile celor două instituții, UNBR și Guvernul României sunt complementare și se vor concretiza printr-o colaborare formală între cele două entități, în efortul comun de sprijinire a persoanelor strămutate din Ucraina.