Update: Legea privind noi condiţii pentru pensionarea anticipată a avocaţilor – promulgată

Update: Legea privind noi condiţii pentru pensionarea anticipată a avocaţilor – promulgată

24 iulie 2023

Update: Legea privind noi condiţii pentru pensionarea anticipată a avocaţilor – promulgată

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților a fost promulgat. Devine Legea 249/2023.

Propunerile venite din partea UNBR (conform Hotărârii Consiliului nr. 277/2022) prevăd:

• pensia anticipată va putea fi cerută cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare de către cei care au stagiul complet de cotizare doar în profesia de avocat. În prezent, Legea 72/2016 prevede în prezent că pensia anticipată poate fi cerută doar de cei care au depășit cu cel puțin cinci ani stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.
• baza de calcul pentru pensia anticipată va fi cuantumul pensiei pentru limita de vârstă din care se va scădea câte 0,75% pentru fiecare lună de anticipare („perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate și data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obținerea pensie pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi”.
• pensia anticipată se va transforma în cea pentru limită de vârstă la momentul îndeplinirii condițiilor pentru acordarea ei. Cuantumul drepturilor va fi recalculat prin eliminarea penalizărilor și adăugarea perioadelor asimilate sau stagiilor de cotizare realizate în perioada de anticipare. Procedura se va face din oficiu.
• prevederile actuale care stabilesc că pensia anticipată se transformă doar în cea pentru retragere definitivă din profesie fără drept de exercitare a profesiei ulterior vor fi eliminate din Legea 72/2016.

Integral


Știrea inițială:

Proiect legislativ cu impact asupra profesiei: Camera Deputaților a votat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților│PLx 182/2023