#ViataInInstanta UNBR solicită CSM stabilirea unor intervale orare pentru prezentarea justițiabililor și a avocaților la ședința de judecată, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze

#ViataInInstanta UNBR solicită CSM stabilirea unor intervale orare pentru prezentarea justițiabililor și a avocaților la ședința de judecată, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze

10 martie 2020

În contextul măsurilor luate de Curtea de Apel București, la data de 9 martie 2020,  pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cauzate de virusul gripal COVID-19, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR)  solicită Consiliului Superior al Magistraturii aplicarea art. 215, alin. 1, teza a 2-a  Cod procedură civilă, potrivit căruia ”lista cu procesele va cuprinde intervale orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor”. Aceste măsuri ar trebui luate si în cazul proceselor penale.

Conform Comunicatului Curții de Apel București, ”S-a recomandat completelor de judecată ca strigarea cauzelor și implicit a justițiabililor prezenți pentru ședința de judecată să se facă în etape,  pe loturi de 2-3 cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată și să se asigure, în același timp, publicitatea ședințelor de judecată. S-a recomandat completelor de judecată ca, prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecată, să se îngrijească ca în timpul ședinței de judecată,  justițiabilii și avocații să păstreze între ei o distanță de cel puțin 1 m și 50 cm”.

Considerăm că pentru evitarea aglomerației, inclusiv pe holurile instanțelor, ar trebui stabilite intervale orare pentru prezentarea justițiabililor și a avocaților, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze.

Practic, această măsură îi protejează numai pe magistrați, în sala de judecată. Este nerealist să credem că jandarmeria poate asigura distanța de 1,50 m între justițiabili și între justițiabili și avocați pe holurile instanțelor, în condițiile în care cei mai mulți vor aștepta strigarea cauzei în incinta instanței.


Download Comunicat DOCX / PDF