Aspectele privind profesia de avocat analizate în cadrul şedinţei Comisiei Permanente a UNBR din 30 ianuarie 2015

Aspectele privind profesia de avocat analizate în cadrul şedinţei Comisiei Permanente a UNBR din 30 ianuarie 2015

03 februarie 2015

Aspectele privind profesia de avocat analizate în cadrul şedinţei Comisiei Permanente a UNBR din 30 ianuarie 2015

Vineri, 30 ianuarie a avut loc prima şedinţă, din acest an, a Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
La şedinţă au participat membrii Comisiei Permanente, membrii Consiliului de Conducere al INPPA, Preşedintele şi Vicepreşedintele Casei de Asigurări a Avocaţilor şi şefii Departamentelor organizate în cadrul INPPA.
De asemenea, au participat, în calitate de invitaţi:
– Domnul Badea Marius Tudose, Preşedintele CSM
– Domnul Bogdan Gabor, Vicepreşedintele CSM,
– Doamna Irina Kuglay, consilier al Procurorului General
– Domnul Bogdan Ciucă, Preşedintele Comisiei Juridice, de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor
– Domnul Liviu Stancu, secretar de Stat în Ministerul Justiţiei
– Domnul Lucian Dan Vlădescu, consilier al Ministrului Justiţiei

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au solicitat reprezentanţilor profesiei de avocat precizări  referitoare la nevoile punctuale ale avocaţilor în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în cadrul locaţiilor instanţelor, pentru ca aceste cerinţe să poată fi integrate eficient în Regulamentul de organizare al instanţelor.

S-au luat în discuţie aspectele privitoare la avocatura clandestină şi progresele realizate în combaterea acestui fenomen: măsurile întreprinse de UNBR privind aducerea la zi a tabloului avocaţilor ce urmează a fi consultat de către instanţe.  În ceea ce priveşte proiectul privind cardul european de avocat, s-a concluzionat că acesta a fost implementat cu succes în marea majoritate a barourilor.

S-a adus în discuţie proiectul legislativ ce urmează a fi iniţiat, cu privire la insolvenţa persoanei fizice, şi s-a solicitat Corpului avocaţilor implicarea în acest proiect.

În cadrul şedinţei s-a hotărât continuarea activităţii comisiei desemnate pentru finalizarea regulamentului privind arbitraj profesional, comisia urmând să prezinte un proiect finalizat în proxima şedinţă.

În cadrul dezbaterilor comune ale Consiliului de Conducere cu Comisia Permanentă, au fost analizate evaluările formatorilor din cadrul INPPA. S-a decis ca evaluările să fie comunicate, pentru avizare, către Consiliul Ştiinţific al INPPA.