Avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor din 15 octombrie 2023

Avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor din 15 octombrie 2023

14 septembrie 2023

Avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor din 15 octombrie 2023

Platforma prin care avocații pot accesa baza de date privind evidența persoanelor a fost finalizată și urmează să devină operațională din 15 octombrie 2023. Primul test pilot al aplicației dezvoltate de Direcția pentru Evidență Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a avut loc în 13 septembrie, la sediul UNBR.

Reprezentanții UNBR și DEPABD au precizat că interogarea bazei de date se va realiza de UNBR, la solicitarea avocatului adresată UNBR, în baza unei taxe, doar dacă aceasta justifică un interes legitim al clientului. Cererea va fi soluționată în cel mult 3 zile lucrătoare, comparativ cu termenul de 45 până la 90 zile, cât durează în momentul de față.

Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR:

Este un proiect demarat într-o ședință a Consiliului Uniunii, în 2021, printr-o inițiativă a decanului de la acea vreme a Baroului Ilfov, Șerban Lovin, și a lui Danny Bârdan. La data respectivă s-a decis să luăm legătura cu Ministerul de Interne, astfel încât avocații care își doresc să afle anumite date care sunt necesare în scop procesual, să poată face acest lucru într-o manieră legală.

Danny Bârdan, consilier UNBR:

Termenul în care baza de date va putea fi operațională este 15 octombrie. Am realizat Regulamentul de organizare și funcționare a acestui proiect de accesare a bazei de date, pe care îl vom publica în scurt timp pe site-ul UNBR. Acesta va fi prezentat organelor de conducere ale profesiei în viitoarea ședință a Comisiei Permanente.

Traian Briciu, președintele UNBR:

Accesul la date în sistem informativ conduce avocatura către o altă paradigmă de comunicare și de exercitare a profesiei, prin ușurarea activității avocaților, a instanțelor și a instituțiilor publice.

Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, Președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări:

Suntem în fața unui fapt împlinit. Mă bucur că pot să-mi susțin colegii avocați pentru că în continuare sunt în primul rând avocat, apoi senator. Suntem deschiși oricărei forme de colaborare, dacă scopul este bun pentru profesia noastră și în general.

Cătălin Giulescu, director DEPABD:

Aplicația permite combinații de tip nume – prenume – data nașterii – ca prim criteriu de căutare. Al doilea criteriu de căutare este pe bază de CNP – dacă îl cunoaștem – seria și numărul cărții de identitate și în măsura în care nu avem data nașterii putem introduce nume – prenume – localitatea de domiciliu, plus un alt reper prin care poate identificată persoana. Faptul că cererile vor putea fi soluționate în cel mult trei zile este o evoluție față de 45 – 90 de zile, termenul în care reușim noi în momentul de față să soluționăm aceste solicitări.

Dreptul avocaților de a accesa datele necesare îndeplinirii atribuțiilor legale de asigurare a accesului la justiție într-un termen rezonabil a fost introdus în legea profesiei în 15 aprilie 2023 și prevede că informațiile nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisă, sub sancțiunile prevăzute de lege, divulgarea lor către terțe persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale.