Baroul Bistrița Năsăud – Comunicat privind poziția Guvernului de a impune profesiilor liberale un CASS neplafonat, care dublează povara fiscală a avocaților

Baroul Bistrița Năsăud – Comunicat privind poziția Guvernului de a impune profesiilor liberale un CASS neplafonat, care dublează povara fiscală a avocaților

12 august 2023

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
BAROUL BISTRIȚA NĂSĂUD
Bistrița, B-dul Independenței, bl.71, sc. B. Ap. 16,
jud. Bistrița Năsăud
Tel. / fax 0263 – 212454; e – mail : [email protected]


COMUNICAT DE PRESĂ

 

Baroul Bistrița Năsăud exprimă îngrijorarea sa cu privire la intenția Guvernului de a impune un CASS în sistem real, neplafonat, asupra veniturilor avocaților, deși s-a încercat un dialog și au fost transmise mai multe memorii și puncte de vedere de către UNBR și UPLR. Această măsură este nejustificată (nu are corespondent în oferirea unor servicii publice noi sau de calitate superioară) și disproporționată și ar duce la o dublare a sarcinii fiscale a avocaților.

Dublarea sarcinii fiscale prin impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat, ar crea o presiune financiară insuportabilă pentru avocați și ar putea afecta calitatea serviciilor juridice oferite cetățenilor.

Solicităm Guvernului să reconsidere această intenție și să ia în considerare consecințele negative pe care le-ar avea asupra profesiei de avocat și asupra sistemului judiciar în ansamblu. Îndemnăm autoritățile să deschidă un dialog constructiv cu reprezentanții UNBR și UPLR și să găsească soluții echitabile și sustenabile pentru toate părțile implicate.

În acest context, Baroul Bistrița Năsăud anunță că va utiliza toate demersurile și remediile legale disponibile pentru a se opune impunerii avocaților cu cass în sistem real, neplafonat. Nu excludem posibilitatea organizării unor ample acțiuni de protest și chiar declanșarea unei greve generale, în semn de protest față de această măsură injustă și discriminatorie.

Avocat Alin Iulian MORUȚAN

Decanul Baroului Bistrița Năsăud