Baroul București: Concurs „Fii avocat în școala ta!”

Baroul București: Concurs „Fii avocat în școala ta!”

11 noiembrie 2022

Stimați profesori,

Dragi elevi,

În cadrul proiectului național „Fii avocat în școala ta!”, vă invităm să participați la un concurs de eseuri și afișe, având ca temă generală titlul proiectului.

Scopul concursului constă în:

a. promovarea culturii legalității și responsabilității,
b. promovarea profesiei de avocat și a rolului său în sistemul de drept al unui stat democratic,
c. promovarea celorlalte profesii juridice și a încrederii în justiție,
d. cunoașterea mecanismelor judiciare utilizate în actul de justiție,
e. stimularea creativității și exprimarea grafică a noţiunilor şi conceptelor juridice.

Tematica concursului. Subiectele ce pot fi abordate sunt: profesia de avocat văzută prin ochii copiilor și ai tinerilor; dreptul la apărare; capacitatea de înțelegere a mijloacelor legale pe care tinerii le pot avea în anumite situații.

Condiţii de participare. Concursul se adresează elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal din Municipiul București.

Lucrările vor fi realizate individual.

Realizarea lucrărilor:

a. Fiecare elev se va înscrie în concurs cu o singură lucrare pornind de la tematica de concurs.
b. Elevii din ciclul gimnazial sunt invitați să realizeze un afiș / poster tematic, cu titlul „Avocatul, prietenul meu”;dimensiunea afișului / posterului va fi A3;
c. Posterul/afişul tematic va fi unidimensional și va fi realizat folosind tehnici precum: desen, grafică, colaj, tehnici computerizate, etc.
d. Elevii din ciclul liceal sunt invitați să realizeze un eseu tematic, cu titlul „Scrisoare către Avocatul meu”, care va avea cel mult 800 de cuvinte, tehnoredactate.
e. Mesajul afișului dar și eseului format din text și/sau grafică trebuie sa fie clar și relevant pentru tematica de concurs, iar conținutul trebuie să fie o creație originală.

Perioada și procedura de desfăşurare:

a. Lucrările vor fi realizate în perioada 31.10.2022 – 18.11.2022.
b. Înscrierea la concurs se va realiza până la data de 18 noiembrie 2022, prin transmiterea, către avocatul care vine la cursa lucrării create. Într-un colț al lucrării sau pe spatele ei se vor specifica numele şi prenumele participantului, şcoala şi clasa la care elevul este înscris.
c. Toate lucrările vor avea atașate Anexa 2 din Regulamentul de concurs, privind dreptul organizatorului de utilizare a operei, completată și semnată de reprezentantul legal al elevului (dacă este minor) sau de elev în nume personal, dacă este major.
d. Lucrările care nu vor fi însoțite de Declarația de acord a părintelui privind dreptul de utilizare nu vor putea fi colectate în vederea participării la concurs.
e. După primirea lucrărilor va avea loc o fază de jurizare.
f. Câștigătorii vor fi anunțați prin coordonatorul de proiect din unitatea de învățământ sau prin organele de conducere ale unității.

Desemnarea și premierea câştigătorilor

a. La fiecare nivel (clasa a V-a, clasa a VI-a, etc. clasa a XII-a) vor fi selectate 7 lucrări.
b. Se vor forma două categorii de câte 28 de elevi, la ciclul gimnazial și ciclul liceal, urmând ca aceștia să aibă oportunitatea de a participa la câte un proces simulat (cu joc de rol), în cadrul Curții de Apel București, sub coordonarea unor avocați și / sau judecători și / sau procurori.
c. Lucrările câştigătoare vor fi promovate la nivel naţional, pe site-ul Baroului București, al Uniunii naționale a Barourilor din România, inclusiv pe rețelele de socializare.

Decan Baroul București

Av. ION DRAGNE

Coordonator Proiect FAST București

Av. Silvana Racoviceanu

Integral AICI