Baroul București organizează masa rotundă cu o tematică centrată pe disfuncționalitățile sistemului judiciar cu care se confruntă corpul profesional al avocaților și identificarea unor soluții, miercuri, 04 octombrie 2023, ora 14,00 – Sala de festivități „Flavius Teodosiu”, etajul 6

Baroul București organizează masa rotundă cu o tematică centrată pe disfuncționalitățile sistemului judiciar cu care se confruntă corpul profesional al avocaților și identificarea unor soluții, miercuri, 04 octombrie 2023, ora 14,00 – Sala de festivități „Flavius Teodosiu”, etajul 6

02 octombrie 2023

4 octombrie 2023: O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există

Ora 14, Sala de festivități „Flavius Teodosiu”, etajul 6, Baroul București

#ZiuaFaraAvocati

Baroul București organizează masa rotundă cu o tematică centrată pe disfuncționalitățile sistemului judiciar cu care se confruntă corpul profesional al avocaților și identificarea unor soluții. Evenimentul va avea loc miercuri, 4 octombrie a.c., cu începere de la ora 14.00, la sala de festivități „Flavius Teodosiu” de la etajul 6 al Baroului București, str. Dr. Râureanu nr. 3, sector 5, București. 

„O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost stabilită ca un prilej pentru comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia de avocat, în scopul conștientizării autorităților, partenerilor justiției și a publicului larg cu privire la provocările și disfuncționalitățile sistematice cu care se confruntă avocații în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Tematica evenimentului a rezultat din informațiile primite de UNBR de la barouri, cu privire la principalele probleme cu care se confruntă avocații în exercițiul profesiei. Acestea au fost centralizate într-o comunicare a UNBR și transmisă Guvernului, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă ÎCCJ și Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului.

Vor participa avocați,  membri ai Consiliului Baroului București, reprezentanți ai UNBR, ai justiției și ai legislativului, scopul întâlnirii fiind inițierea unui dialog și identificarea soluțiilor.

Pentru a trage un semnal de alarmă de impact, Baroul București recomandă avocaților să-și întrerupă activitatea timp de 24 de ore, cu excepția cauzelor urgente, enumerate în Anexa Deciziei Comisiei Permanente nr. 32/19 septembrie 2023.

Av. dr. Ion DRAGNE

Decanul Baroului București


Programul evenimentului

Locul: Baroul București, str. Dr. Râureanu nr. 3, sector 5, București

Ora: 14.00 (durata estimata 2 ore)

Tematica:

Subiectele care vor fi abordate se referă în principal la:

● Efectele normării activității judecătorilor asupra duratei rezonabile a procesului și asupra accesului la justiție;
● Remedii priind plata la timp a sumelor aferente asistenței judiciare;
● Cenzurarea cheltuielilor de judecată privind onorariile. Reducerea onorariilor de către instanțe în lipsa criteriilor de evaluare;
● Regimul fiscal al profesiei. Propuneri de lege ferenda;
● Combaterea avocaturii ilegale/ a exercitării fără drept a profesiei de avocat. Consolidarea și extinderea ariei profesionale.

Moderator: Decanul Baroului București, av. dr. Ion Dragne

https://www.unbr.ro/decizia-comisiei-permanente-a-unbr-nr-32-din-19-septembrie-2023-prin-care-se-stabileste-data-de-04-octombrie-2023-ca-zi-a-campaniei-o-zi-fara-avocati-ziua-in-care-justitia-nu-exista/