Baroul Dolj, cuprinzând aproximativ 700 de avocați activi, dezaprobă cu fermitate orice intervenție legislativă care să conducă la împovărarea fiscală a avocaților

Baroul Dolj, cuprinzând aproximativ 700 de avocați activi, dezaprobă cu fermitate orice intervenție legislativă care să conducă la împovărarea fiscală a avocaților

15 august 2023

Comunicat Baroul Dolj

Baroul Dolj, cuprinzând aproximativ 700 de avocați activi, dezaprobă cu fermitate orice intervenție legislativă care să conducă la împovărarea fiscală a avocaților.

Profesia de avocat s-a lovit de multe provocări în ultimii ani: proteste ale magistraților în anul 2019, pandemia de Covid-19, din nou proteste ale magistraților și personalului auxiliar. La acestea se adaugă atacul permanent al unor entități care exercită fără drept profesia de avocat, tolerate tacit de organele statului, practica constantă a instanțelor de judecată, de reducere a cheltuielilor de judecată reprezentate de onorarii avocațiale, îndeosebi în litigiile purtate de cetățeni împotriva autorităților publice, identificarea frecventă a avocaților cu clienții în materie penală, întârzierea indexării onorariilor pentru asistența judiciară din oficiu, conform art. 86, alin. (11) din Legea nr. 51/1995, limitarea deductibilităților fiscale ș.a.m.d.

În acest context, avocații din Baroul Dolj apreciază că o eventuală modificare și completare a Legii nr. 227/2015, privind Codul fiscal, prin care să fie majorate sarcinile fiscale ale avocaților, fără oferirea unui beneficiu real în materia serviciilor de sănătate, nu va fi altceva decât un nou atac la adresa profesiei de avocat, fără a aduce beneficii reale bugetului Statului. În ipoteza în care o asemenea modificare legislativă ar fi adoptată, avocații din Baroul Dolj vor demara forme radicale de protest, mergând până la blocarea totală a activității judiciare, deja serios zdruncinată de protestele magistraților și ale personalului auxiliar din instanțe și parchete.

Av. Dragoș Nicu

Decanul Baroului Dolj


Citește mai multe AICI