Baroul Mehedinți – Comunicat de susținere pentru poziția exprimata de U.N.B.R în data de 18.12.2020

Baroul Mehedinți – Comunicat de susținere pentru poziția exprimata de U.N.B.R în data de 18.12.2020

24 decembrie 2020

COMUNICAT DE SUSȚINERE PENTRU POZIȚIA EXPRIMATĂ DE U.N.B.R. ÎN DATA DE 18.12.2020

Baroul Mehedinți susține poziția exprimată de Uniunea Națională a Barourilor din România privind apărarea principiilor profesiei și a garanțiilor dreptului la apărare.

Avocatul nu poate face obiectul nici unei proceduri de natură penală pentru apărările formulate în cadrul unui proces sau pentru consultațiile cu privire interpretarea legii și a situației de fapt; în caz contrar, dreptul la apărare, ca esență a profesiei de avocat, ar  fi lipsit de conținut.

”Protestul este pentru apărarea justiției, a statului de drept, a cetățenilor și a tuturor avocaților.”

Susținem cu tărie că avocații nu protestează împotriva unei hotărâri judecătorești și nici pentru apărarea unei ”persoane în cauză”, ci pentru apărarea profesiei de avocat, pentru a atrage atenția asupra problemelor grave care afectează justiția și care dau fiori de groază pentru viitorul profesional, inclusiv pentru viitorul justiției.

Comunismul în România a început cu epurarea avocaților, văzuți ca o piedică în folosirea justiției pentru a scăpa de adversari. Consiliul Barourilor Europene a deschis o listă prin care  supune  atenției publice  represiunile  la care sunt supuși  avocații din  diferite  țări, inclusiv unele europene.

În final, reafirmăm că protestele nu sunt pentru apărarea  unei  persoane,  înainte  de motivarea hotărârii judecătorești. Protestele sunt pentru a atrage  atenția  publică  asupra anomaliilor care își fac loc în justiție, de neconceput față de principiile statului de drept.

Avocații manifestă în continuare încredere în instituțiile justiției, în echilibrul judecătorilor și în dialogul profesional.

”Avocații protestează pentru o cauză comună!”

DECAN

AV. ROLEA DĂNUȚ ALEXANDRU


Citeste Comunicatul fisier PDF AICI