Baroul Prahova: Protest prin purtarea unei banderole rosii, având în vedere lipsa de reacție a instanțelor din județul Prahova față de riscul marit de infectare cu virusul SARS-Cov 2 în spațiile in care sunt permise aglomerările umane

Baroul Prahova: Protest prin purtarea unei banderole rosii, având în vedere lipsa de reacție a instanțelor din județul Prahova față de riscul marit de infectare cu virusul SARS-Cov 2 în spațiile in care sunt permise aglomerările umane

28 ianuarie 2021

Catre:

CURTEA DE APEL PLOIESTI

In atentia Doamnei Presedinte ANDRA CORINA BOTEZ,

TRIBUNALUL PRAHOVA

In atentia Doamnei Presedinte CRINA MIHAELA LETEA

JUDECATORIA PLOIESTI

In atentia Domnului Presedinte ALIN ENE

JUDECATORIA CAMPINA

In atentia Doamnei Presedinte DUTA MIRELA ANDREEA

JUDECATORIA SINAIA

In atentia Doamnei Presedinte NEGOTEI LILIANA ASPASIA

JUDECATORIA MIZIL

In atentia Doamnei Presedinte DINU MADALINA GEORGETA

JUDECATORIA VALENII DE MUNTE

In atentia Doamnei Presedinte MARIN ANA CORINA

Avand in vedere adresa nr. 11372/14.05.2020 emisa de Baroul Prahova, hotararea nr.1095/20.08.2020 a Consiliului Superior al Magistraturii, decizia nr. 60/07.09.2020 emisa de Cabinetul Presedintelui Curtii de Apel Ploiesti, prin prezenta va aducem la cunostinta o serie de disfunctionalitati in desfasurarea sedintelor de judecata la instantele de pe raza judetului Prahova, rugandu-va, totodata, sa luati masurile de rigoare in vederea remedierii acestora.

Judecatoria Mizil

In mod frecvent in zilele de luni, in singura sala de sedinta existenta la Judecatoria Mizil, mai multe completuri stabilesc sedinte de judecata in aceleasi intervale orare, situatie care determina o adevarata aglomeratie fizica atat a justitiabililor, cat si a avocatilor prezenti, fiind astfel incalcate masurile de distantare stabilite in aceasta perioada de pandemie. Anexam listele de sedinta din data de 25.01.2021, liste din care rezulta in mod clar cele invederate mai sus.

Judecatoria Ploiesti

Exista situatii singulare in care a fost stabilit pentru un numar mare de dosare acelasi interval orar, aspect care a determinat aglomerarea atat a salilor de judecata, cat si a holurilor instantei, precum si decalarea intervalelor orare.

Tribunalul Prahova

In mod frecvent magistratul care conduce sedinta de judecata, stabileste acelasi interval orar pentru litigii de munca, adoptii, plasamente , si fonduri civile sau pentru apeluri si recursuri, situatie care, de asemenea, duce la nerespectarea regulilor de distantare sociala impuse de starea de alerta.

Consideram ca se impune fixarea de intervale orare distinct pe categoria de cauze ce urmeaza a fi solutionate intr-o sedinta de judecata, pentru a putea fi respectate aceste intervale orare referitor la fiecare tip de sedinta, cat si pentru a da eficienta hotararilor sus-mentionate.

Atat la Tribunalul Prahova, cat si la Curtea de Apel Ploiesti, in sedintele de la Sectiile Penale, au fost situatii in care nu s-au respectat intervalele orare, cauze cu ora fixata 13,00 ( de exemplu) fiind apelate dupa orele 18,30.

In acest sens, va solicitam ca in cadrul sedintelor de la Sectia Penala, magistrtratii sa se aprecieze in functie de numarul partilor si de probatoriile ce urmeaza a fi administrate, urmand ca dosarele sa fie apelate cat mai apropiat de ora stabilita.

Avand in vedere toate aceste probleme, care nu si-au gasit rezolvare in decursul timpului, putand afirma chiar ca s-au exacerbat in ultima perioada desi starea de alerta determinata de pandemia cu virusul SARS- Cov 2 persista, fata de riscul marit de infectare in spatiile in care sunt permise aglomerarile umane, Consiliul Baroului Prahova, in sedinta de consiliu din data de 14.01.2021, a hotarat ca in perioada 25.01.2021 25.02.2021 sa initieze o prima forma de protest prin purtarea unei banderole rosii, urmand sa se treaca si la alte forme de protest in masura perpetuarii acestor situatii care impieteaza realizarea unui act de justitie echitabil.

Decan,

Av. Emanuela Antonescu


Mai multe informații aici: http://baroul-prahova.ro/articoll.php?nr=4391