Baroul Sibiu: Drept la replică

Baroul Sibiu: Drept la replică

04 martie 2020

Baroul Sibiu a luat act, cu indignare, de declaratiile Comisarului sef de politie Sebastian Vestemeanu, in cadrul unei conferinte de presa din data de 27.02.2020, potrivit carora ”tehnica impacarii intre infractori şi victima pe cazuri penale este tot mai des intalnita mai ales la hoţii profesionişti” si ca ”sunt avocaţi sibieni care mjlocesc aceasta forma de eludare a condamnarii infractorului prins, ducand chiar ei banii victimelor”.

Este regretabila aceasta generalizare, de natura sa aduca atingere imaginii profesiei de avocat, care apara drepturile cetatenilor si nu sunt si nu pot fi complicii clientilor.

Pentru ca cetatenii sa nu fie dezinformati, precizam urmatoarele:

Retragerea plangerii prealabile de catre persoana vatamata, denumita impropriu si peiorativ ”tehnica impacarii intre infractori şi victima” este prevazuta de art 158 Cod Penal si inlatura raspunderea penala. De asemenea, art 159 Cod Penal, prevede si ”impacarea partilor”.Regimul juridic al impacarii – cauza care inlatura raspunderea penala – a fost schimbat in mod substantial, aceasta putand interveni, de regula, exclusiv in cazul in care punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu si numai daca legea o prevede in mod expres.

Justificarea acestor dispozitii legale consta in [… citește mai mult]