BEX bistritaexpress.ro: Cum va arăta ”ziua fără avocați”, forma de protest pe care o adoptă Barourile din toata țara față de ”atitudini sistemice” în care sunt vizați apărătorii

BEX bistritaexpress.ro: Cum va arăta ”ziua fără avocați”, forma de protest pe care o adoptă Barourile din toata țara față de ”atitudini sistemice” în care sunt vizați apărătorii

21 septembrie 2023

BEX bistritaexpress.ro: Cum va arăta ”ziua fără avocați”, forma de protest pe care o adoptă Barourile din toata țara față de ”atitudini sistemice” în care sunt vizați apărătorii

Cum va arăta ”ziua fără avocați”, forma de protest pe care o adoptă Barourile din toata țara față de ”atitudini sistemice” în care sunt vizați apărătorii. A dat detalii la Bistrița seful Uniunii Barourilor

Barourile avocaților din România pregătesc o formă de protest inedită, ca reacție de răspuns la nemulțumirile adunate în timp față de modul în care sunt tratați avocații în sistemul de justiție, modificari fiscale care ar urma sa fie adoptate peste noapte dar și față de percepții perpetuate în spațiul public, inclusiv confundarea cu clientul. ” Ziua fără avocat”, o forma de protest în care apărătorii ar urma să-și ia o zi liberă de la obligații a fost anunțată pe toate paginile baroului, dar nu e clar când si cum se va desfășura. Președintele Uniunii Barourilor din România, Traian Briciu a vorbit despre acesta forma de protest în discursul ținut la Bistrița, la centenarul Baroului BN.

Acea zi nu înseamnă să punem într-o ecuaţie negativă continuitatea Justiţiei, nu agreez un moment de întrerupere a activităţii, ci este un moment în care Baroul cu membrii săi să-şi organizeze conferinţe, dezbateri, discuţii cu jurnaliştii, cu societatea civilă, cu partenerii, astfel ca problemele să fie cunoscute, explicate, rezolvate, date semnalele. Acesta este sensul acelei zile, nu de blocare a activităţii”, a spus președintele  UNBR, Traian Briciu.

Care sunt nemulțumirile avocaților din România?

Cele mai multe dintre nemulțumirile avocaților ar fi legate de ce se întâmplă în sistemul de justiție legat de statutul lor,  aceștia invocând deficiențe sistemice.

Potrivit postarilor de pe paginile barourilor acestia invocă: ”nerespectarea rolului avocatului și a funcției acestuia în cadrul procesului judiciar (identificarea avocatului cu clientul, încălcarea confidențialității comunicărilor dintre avocați și clienți, limitarea abuzivă a pledoariei); organizarea activității instanțelor fără a se respecta repartizarea cauzelor pe intervale orare, întârzieri nerezonabile în procedura de regularizare a cererilor și în redactarea și comunicarea hotărârilor sau comunicarea acestora în timpul vacanței judecătorești, fără a se respecta dreptul la recuperarea capacității de muncă al avocatului; lipsa de respect manifestată de organele de urmărire penală în mod constant și frecvent, atât față de timpul și drepturile avocaților desemnați pentru asistență judiciară din oficiu, cât și față de timpul și drepturile avocatului ales; în foarte multe cazuri, amânarea sau chiar omiterea emiterii și comunicării referatelor de plată, precum și amendarea abuzivă a avocaților de către organele de urmărire penală; reorganizarea activităților de ședință judecătorească altfel decât programul stabilit inițial, fără informarea din timp a avocaților participanți la dosare; accesul îngreunat la arhive și la informațiile relevante ale dosarului electronic, care împiedică pregătirea în termen util a apărării”. Printre nemulțumiri sunt semnalate  întârzierile sistematice la plata onorariilor avocaților pentru asistența din oficiu, cenzurarea abuzivă a onorariilor avocațiale până la sume derizorii, după criterii subiective și fără considerarea obligațiilor fiscale aferente veniturilor avocațiale; cenzurarea onorariilor din oficiu cu ignorarea Protocolului privind plata activităților de asistență juridică obligatorie”.

Toate cele de mai sus reprezentă deficiențe sistemice cu consecința gravei afectări a dreptului la apărare și a liberului acces la justiție, precum și împiedicarea asigurării unui drept la apărare efectiv și legitim. Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a hotărât organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților și implicit ale justițiabililor, cu scopul” susține UNPR.

Avocatul Traian Briciu a vorbit la Bistrița despre aceste nemulțumiri: ”N-am afirmat ca toți judecătorii se comporta așa cum se exprima unele nemulțumiri ale noastre. Sunt multi judecători pe care-i apreciem (…) însă povestea  cheltuielilor tip onorarii e o chestiune sistematica, comportament nefiresc sub raport personal cu avocatul la bară nu e generală, ne-am sinucide ca profesioniști  să fie așa tot timpul , dar se întâmplă, vom detalia cu exemple si toate acestea vor fi trimise tuturor instituțiile in drept. (..) Pentru ca nu sunt doar judecătorii …Degeaba vrea un președinte de instanța sa dea spatii adecvate daca el nu are nici pentru  instanță spații adecvate. De aici a plecat materialul nostru. Ce s-a dorit cu aceasta zi? Am spus că indiferent cât de mari sunt nemulțumirile avocaților soluția nu este blocarea, justiția e a cetătenilor, deci spun clar ca demersul nostru nu este sistarea activitații semnificația acelei întreruperi nu e de a pune într-o ecuație negativa continuitatea procesului de justiție, ci e un moment in care baroul sa-si facă dezbateri, conferințe cu jurnaliști, (…) Dar sa nu facem ce facem in fiecare zi. Problema avocatului este ca are in fiecare zi probleme care nu suporta amânare, suntem asaltați de problemele altora, problemele altora devin problemele noastre, avem nevoie de  o zi în care sa ne ocupăm și de problemele noastre ” a mai spus Traian Briciu .

El spune și ca daca se dorea protest cu blocarea activității avocaților nu se opreau la o zi, ci blocau o lună sau mai mult activitatea.

Integral AICI