Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) vă invită marți, 15 februarie 2022, între orele 17:00 și 19:00, pe platforma Zoom, la masa rotundă intitulată: ”Oportunitatea reglementării avocaturii pro bono. Profesia de avocat în sprijinul binelui public”

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) vă invită marți, 15 februarie 2022, între orele 17:00 și 19:00, pe platforma Zoom, la masa rotundă intitulată: ”Oportunitatea reglementării avocaturii pro bono. Profesia de avocat în sprijinul binelui public”

10 februarie 2022

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) are deosebita plăcere de a vă invita marți, 15 februarie 2022, între orele 17:00 și 19:00, pe platforma Zoom, la masa rotundă intitulată:

Oportunitatea reglementării avocaturii pro bono. Profesia de avocat în sprijinul binelui public.

O practică des întâlnită în Occident, avocatura pro bono nu este încă reglementată și sprijinită formal în România. Vă invităm, așadar, la o discuție privind oportunitatea și necesitatea acestui tip de avocatură, pornind de la experiența ACTEDO, ONG de drepturile omului care lucrează de 7 ani cu avocați pro bono din România, dar și de la expertiza invitaților speciali, avocați din toată țara și din SUA.

Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului este cel mai mare centru de asistență juridică (en.: clearinghouse) pro bono din România dedicat persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, care se confruntă cu încălcări ale drepturilor fundamentale. Lansată în decembrie 2014 de ACTEDO pentru a îmbunătăți accesul la justiție al persoanelor în situații vulnerabile sau expuse discriminării și marginalizării, Rețeaua Pro Bono colaborează cu avocați din întreaga țară care se implică în soluționarea unor probleme grave precum violență domestică, hărțuire și evacuări forțate, discriminare și accesul persoanelor cu dizabilități la educație și sănătate ș.a. Mai multe informații despre Rețeaua Pro Bono găsiți aici, iar aici vă puteți înscrie pentru a deveni avocat pro bono.

În cadrul evenimentului, echipa ACTEDO va prezenta Rețeaua Pro Bono în cifre (număr de cazuri preluate, arii de drepturile omului acoperite, județe deservite etc.), precum și pe avocații pro bono cei mai implicați în acești ultimi doi ani. De asemenea, avocați membri ai Rețelei Pro Bono și invitați speciali vor susține prezentări interesante pe următoarele teme:

• Aura Iovan (Baroul București), una din avocatele cele mai active din Rețea, ne va vorbi despre impactul social al avocatului pro bono;

• Andrei Tărău (Baroul Bihor)ne va prezenta practică judiciară din domeniul civilului și penalului în ceea ce privește malpraxisul medical, aria dumnealui de specializare;

• Dan Chertes (Consilier în Consiliul Baroului Cluj)și Av. Georgiana Iorgulescu (Directoare executivă a Centrului de Resurse Juridice – CRJ) vor prezenta o propunere de modificare a Legii nr. 51/1995 a profesiei de avocat privind asistența pro bono și vor vorbi despre oportunitatea reglementării avocaturii pro bono în România.

O invitată specială, Associate Professor PhD Dana Neacșu (Director, DCLI & ACLL, Duquesne University School of Law, Pittsburgh, Pennsylvania, SUA), va prezenta două modele americane pentru avocatura pro bono: modelul New York și Pennsylvania pentru binele public.

*

Avem rugămintea să ne confirmați participarea până vineri, 11 februarie, prin completarea acestui scurt formular de înscriere. Ulterior, vom reveni cu detaliile de conectare.

Atașat acestui e-mail regăsiți agenda întâlnirii, care poate suferi mici modificări. Pentru întrebări sau nelămuriri, vă invităm să ne scrieți la [email protected].

Vă așteptăm!

Echipa ACTEDO

Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului /

Equality and Human Rights Action Centre

Str. Caracal, nr. 16, ap. 2, interfon 5, Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, Romania

[email protected]www.actedo.org

***

Evenimentul face parte din proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.