COMUNICAT DE PRESĂ BAROUL DOLJ – 07 SEPTEMBRIE 2020

COMUNICAT DE PRESĂ BAROUL DOLJ – 07 SEPTEMBRIE 2020

09 septembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ BAROUL DOLJ – 07 SEPTEMBRIE 2020

Astăzi, 7 septembrie, colegii din Baroul Dolj, au onorat, printr-un moment de reculegere, memoria avocatei din Turcia Ebru Timtik. Cea care cu prețul vieții a luptat pentru a denunța procesul nedrept de care au avut parte ea și mai mulți avocați turci. Aceasta a decis să intre în greva foamei în speranța că va atrage atenție asupra abuzurilor la care a fost supusă, însă după 238 de zile de grevă, cântărind 30 de kg, s-a stins în lupta ei perseverentă pentru dreptate.

Noi suntem datori să manifestăm o solidaritate activă pentru colegii din Turcia, nimeni nu trebuie să plătească cu viața pentru a obține respectarea drepturilor reglementate și garantate legal.

Avocații joacă un rol important în apărarea statului de drept, în promovarea și protejarea drepturilor omului, fiind de obligația noastră să continuăm lupta începută de Ebru Timtik, asigurând astfel independența profesiei de avocat și integritatea actului de justiție.

Prin aceste acte de sensibilizare a barourilor din întreaga Europă, condamnăm practicile autorităților turce, chemându-i să respecte regulile și principiile unui proces echitabil, garantând avocaților un cadru de funcționare fără intimidări, hărțuiri și ingerințe din partea statului.

Decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu, cu privire la acest eveniment a adăugat: ”Trebuie să menținem memoria și să luptăm pentru idealurile acestei avocate, care și-a dorit dreptul la un proces echitabil. Autoritățile turce au refuzat, din păcate, un astfel de proces, abuzând nu doar drepturile ei, dar și ale altor avocați din Turcia. Avocații sunt foarte importanți în menținerea statului de drept, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor putând fi realizată numai de avocați în măsura în care sunt lăsați liberi să-și exercite drepturile profesionale. Suntem într-un moment trist pentru avocatura din Turcia, dar și din Europa, iar organele profesiei noastre, Federația Barourilor Europene, înțelege prin acest protest să atragă atenția necesară cu privire la importanța avocatului în societatea actuală, în apărarea statului de drept. ”

Arabella Ionescu, consilier în Baroul Dolj: ” Am hotărât să aducem astăzi un omagiu avocatei Ebru Timtik care a ajuns până la sacrificiul suprem în lupta pentru un proces echitabil, de asemenea suntem alături de avocatul turc Aytaç Ünsal care este încă în greva foamei, condamnăm cu fermitate abuzurile autorităților turce în ceea ce privește nerespectarea drepturilor omului”

Avocat Iulian Nedelcu: ” În memoria colegei noastre Ebru Timtik voi evoca câteva principii din marele filosof și avocat Cicero care după o pledoarie împotriva șefului statului, a fost ucis Fiat justitia et pereat mundus, chiar dacă piere lumea justiția să triumfe. 

Integral AICI