COMUNICAT privind întâlnirea din data de 15.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

COMUNICAT privind întâlnirea din data de 15.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

20 iunie 2023

COMUNICAT
privind întâlnirea din data de 15.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

În data de 15.06.2023, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc o întâlnire informală între Procurorul General al României, Domnul Alex Florin Florența și o delegație a Uniunii Naționale a Barourilor din România, formată din Domnul Președinte, Avocat dr. Traian Cornel Briciu și Domnul Vicepreședinte Avocat dr. Sergiu I. Stănilă.

Cu această ocazie, a fost adusă la cunoștința Procurorului General situația întârzierilor la plata de către unitățile de parchet a onorariilor cuvenite avocaților pentru asistența judiciară din oficiu în cauzele penale. Într-o perioadă de aproximativ 2 săptămâni, urmează a fi efectuate verificări privind cauzele acestor întârzieri și plăți ale sumelor restante.

În cadrul întâlnirii au fost abordate și alte probleme care țin de actualizarea Protocolului care reglementează onorariile cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență juridică în materie penală, în primul rând pe baza modificărilor legislative recente privind decontarea cheltuielilor de transport, actualizarea cuantumului onorariilor cu indicele anual de inflație, iar în al doilea rând pe baza situațiilor întâlnite în practica judiciară, precum și probleme care țin de colaborarea instituțională dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România, apreciind, din partea Procurorului General, deschiderea la dialog și la identificarea soluțiilor eficiente de rezolvare a problemelor apărute.