Comunicatul Baroului Vâlcea cu privire la ședința C.S.M. din data de 4 iunie 2020

Comunicatul Baroului Vâlcea cu privire la ședința C.S.M. din data de 4 iunie 2020

12 iunie 2020

COMUNICAT

Consiliul Baroului Valcea  isi manifesta sustinerea fata de  pozitia exprimata de Comisia Permanenta a U.N.B.R din 08.06.2020 si de Baroul Iasi  referitor la Comunicatul  Consiliului Superior al Magistraturii din 04 iunie 2020.

Incidentul care a avut loc la Iasi in sala de judecata, la 25 februarie 2020,  referitor la modalitatea prin care un magistrat a dispus aplicarea, cu depasirea cadrului legal,  a unor dispozitii procesuale, cu consecinte care au avut un efect emotional puternic ce au depasit sfera stricta a cadrului procesual in care s-au manifestat, trebuia solutionat institutional prin dialog. Un dialog constructiv desfasurat cu buna-credinta si vointa reala ar fi avut menirea dezamorsarii conflictului creat si gasirea solutiilor care sa conduca la o buna colaborare interprofesionala.

Asa cum am sustinut in repetate randuri se impune  respectarea, cu stictete, a disp.  art. 91 alin.(4) din Codul de procedură penală, care prevad ca delegatia aparatorului din oficiu inceteaza la prezentarea apărătorului ales.

Demersul U.N.B.R a avut menirea de a atrage atentia asupra unor situatii care se intampla in salile de judecata din tara, fara ca multe dintre acestea sa aiba ecoul mediatic al celei petrecute la Tribunalul Iasi si care aduc atingere drepturilor fundamentale recunoscute prin lege cetătenilor si limiteaza posibilitatile reale de aparare ale avocatilor creând in final premisele unei judecati inechitabile.

In calitate de partener in actul de justitie U.N.B.R si Barourile au obligatia de a sesiza toate situatiile de acest gen, tocmai pentru a asigura deplinatatea manifestarii drepturilor si libertatilor individuale ale justitiabililor in vederea infaptuirii  unui real act de justitie .

Consiliul Baroului Valcea
Decan,
Av. Narcisa-Iulia  DUMBRAVESCU