Condamnarea avocaturii ilegale

Condamnarea avocaturii ilegale

29 noiembrie 2023

Condamnarea avocaturii ilegale

La 28 noiembrie 2023 Curtea de Apel Suceava a pronunțat soluția în dosarul 8064/314/2015, care a vizat săvârșirea infracțiunii de „exercitarea fără drept a unei profesii sau activități” (art.348 CP), precum și a altor infracțiuni conexe de către persoane membre ale entității cunoscute drept „Baroul Bota”. Curtea de Apel Suceava a admis apelul Parchetului, susținut în mod direct și de Baroul Suceava, a înlăturat dispozițiile de achitare a inculpaților, inclusiv a inculpatului Bota Pompiliu care a săvârșit infracțiunea de folosire fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Națională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi de folosire a însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat, a constatat în totalitate vinovăția acestora și a  intervenției prescripției.

De asemenea, s-a dispus confiscarea specială de la inculpați a bunurilor folosite la săvârșirea infracțiunilor, constând în robe, insigne și alte însemne folosite ilegal de persoane care nu aveau calitatea de avocat în condițiile legii.

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) se alătură Consiliului Baroului Suceava și mulțumește public avocaților care au reprezentat interesele profesiei de avocat în acest dosar: dl. av. Ostaficiuc Laurian, dl. av. Voronca Bogdan, dl. av. Dîmbu Dumitru, dl. av. Rusu Cristian, dl. av. Iftimi Mihai și dna av. Rebeca Liteanu.

Demersurile constante ale barourilor și ale U.N.B.R. privind combaterea fenomenului „avocaturii ilegale” au avut ca rezultat adoptarea Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 15 din 21 septembrie 2015 privind examinarea recursului în interesul legii vizând interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), în ipoteza exercitării activităților specifice profesiei de avocat de către persoane care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată.

Domnul av. Liviu Mihai-Viorel, decanul Baroului Suceava și Vicepreședinte al UNBR declară: „Mă bucur soluția în acest dosar a fost pronunțată de Ziua Bucovinei, o zi cu o deosebită însemnătate istorică pentru Suceava. A fost un proces de lungă durată, în care avocații care au apărat interesele profesiei au luptat pentru a preveni expunerea consumatorului de servicii juridice de a deveni victimă a falșilor avocați așa-zis independenți în raport cu structura profesională legal organizată.”