Conferința de lansare a cursului „PROTECŢIA DATELOR PERSONALE ŞI A DREPTURILOR CU CARACTER PERSONAL” derulat în cadrul programului “HELP IN THE 28”

Conferința de lansare a cursului „PROTECŢIA DATELOR PERSONALE ŞI A DREPTURILOR CU CARACTER PERSONAL” derulat în cadrul programului “HELP IN THE 28”

13 februarie 2017

La data de 31.01.2017 a  avut loc la sediul INM  conferinta de lansare a cursului “PROTECŢIA DATELOR ŞI A DREPTULUI LA VITA PRIVATA” derulat in cadrul PROGRAMULUI  “HELP IN THE 28”sustinut de  Direcția Generală Justiție și Consumatori, pus în aplicare de către Consiliul Europei, la care au participat aproximativ 70 de judecători, procurori și avocați.

Evenimentul a fost deschis de Nelu Ciobanu, director adjunct INM, care a subliniat   „HELP în 28” UE-CoE, avantajele e-learning si disponibilitatea programului de  a pune în aplicare cursul în România.

Din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Monica Livescu,  a facut apel catre profesioniștii din domeniul juridic să susțină drepturile omului în activitatea lor de zi cu zi. Pentru a face față cererii masive de participare la curs  din partea  avocaților (peste 80),  a anunțat ca, dupa ce va fi parcurs  de grupul curent de cca. 40  avocati  cursul on-line sub moderarea tutorelui național  HELP,  Raluca Bercea,  se va organiza  o a doua ediție a cursului, cu sustinerea U.N.B.R.

Prezentarea programului a fost facuta de D-na Eva Pastrana, coordonatorul proiectului  “HELP in the 28”  din partea Directoratului General  pentru Drepturile Omului si Legislatie  din cadrul Consiliului Europei.

Introducerea în domeniul protectiei datelor si vietii  private, centrata pe standardele Uniunii Europene  și CEDO, inclusiv Convenția 108, precum și pe jurisprudența română, cu sublinierea cazului Barbulescu (supravegherea corespondenței electronice trimise de la locul de muncă) și altele,  în ceea ce privește colectarea de date cu caracter personal, interceptarea convorbirilor telefonice și serviciile secrete, a fost  facuta de  Ana-Maria Telbis, membru al consiliului editorial HELP,  precum și tutorele național HELP pentru grupul de cca. 35 de judecători, procurori și magistrați.

Dl. George Grigore, expert  in cadrul Autoritatii Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal,  a prezentat evoluțiile în domeniul protecției datelor la nivel european și național, în scopul creșterii gradului de conștientizare a obligațiilor care decurg din noul regulament al UE adoptat în 2016 și care vor fi aplicabile începând cu luna mai 2018.  El a subliniat  ca este o protecție sporită a drepturilor,  a explicat noile reglementari privind  prelucrarea datelor și fluxurile de transfer de date  în interiorul UE, cât și în afara UE, importanța amenzilor și nevoia ca ofițerul  de protecția datelor  trebuie  să se bucure de independență, indiferent ca sunt angajati interni sau nu.

A fost prezentat programul „HELP în 28” UE / CoE, inclusiv metodologia acestuia, precum și conținutul acestui curs  cu privire la modul de a pune în practică sistemul european de protecție al drepturilor privind datele personale și a vieții private, care rezultă din ambele sisteme – UE și sistemul Consiliului Europei.

Acest curs foarte interactiv acoperă domenii tematice, cum ar fi mijloacele de comunicare, date medicale, e-comunicare, tehnologii moderne și a vieții private la locul de muncă.

Cursul  a fost adaptat si se desfasoara în  limba română, fiind moderat on-line pentru cele două grupuri distincte de către tutorii naționali pe parcursul a două luni, după care acestea vor fi disponibile în mod public on-line. Versiunea în limba engleză este deja accesibilă gratuit pe site-ul „HELP în 28”.

http://www.coe.int/en/web/help/-/increasing-romanian-legal-professionals-capacities-on-data-protection-help-in-the-28-course