Cuget Liber: Formă inedită de protest. Ziua Fără Avocați, organizată la Constanța!

Cuget Liber: Formă inedită de protest. Ziua Fără Avocați, organizată la Constanța!

22 septembrie 2023

 

Formă inedită de protest. Ziua Fără Avocați, organizată la Constanța!

Așa cum anunțau la începutul lunii septembrie, avocații au stabilit întreruperea activității pentru o zi, ca semnal de alarmă pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă în desfășurarea activității. Ziua Fără Avocați a fost stabilită pentru miercuri, 4 octombrie. Pentru ziua respectivă, avocații vor depune la instanțe cereri de amânare a dosarelor, urmând să fie prezenți doar în cauzele urgente.

„Ziua Fără Avocați a fost stabilită pentru 4 octombrie, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de întreruperea activității din partea avocaților din Baroul Constanța. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției”, a afirmat Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța.

Ținând cont de decizia Consiliului UNBR din 1 septembrie, privind demararea campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, Comisia Permanentă a UNBR s-a întrunit pe 19 septembrie și a stabilit ca Ziua Fără Avocați să fie miercuri, 4 octombrie.

„Ziua de 4 octombrie va fi dedicată comunicării problemelor avocaturii și va fi dublată de recomandarea făcută de barouri avocaților membri de a întrerupe activitatea. Elementele de identitate vizuală ale campaniei vor purta titlul „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Pe baza prezentei decizii, avocații care participă la campanie pot solicita adeverințe de la barouri, pentru motivarea cererilor de amânare a cauzelor pentru imposibilitate obiectivă de prezentare în instanță pentru a asigura reprezentarea clienților, în vederea depunerii la instanțe în ziua sus menționată, alături de prezenta decizie”, se precizează în decizia Comisiei Permanente.

Avocații vor fi prezenți în instanță doar în cazurile urgente

Apărătorii legali vor fi prezenți în instanțe, în ziua respectivă, doar în cauzele cu caracter urgent; este vorba despre dosare care vizează infracțiuni contra vieții, care au avut drept urmare moartea victimei, contra libertății și integrități sexuale, tâlhării, uz de armă, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, genocid, război, trafic de droguri, procedura ordonanței președințiale, drepturile minorilor, ordine de protecție etc.

Integral AICI