Curtea respinge obiecţia de neconstituţionalitate a legii de abrogare a art 276 cod penal “Presiuni asupra justiţiei”

Curtea respinge obiecţia de neconstituţionalitate a legii de abrogare a art 276 cod penal “Presiuni asupra justiţiei”

29 noiembrie 2014

noutati

 
noutati
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE NEPUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL

  • Curtea respinge obiecţia de neconstituţionalitate a legii de abrogare a art 276 cod penal “Presiuni asupra justiţiei”
  • În ziua de 4 noiembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru abrogarea art. 276 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, sesizare formulată de Președintele României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile Legii pentru abrogarea art.276 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, ca neîntemeiată în raport de criticile formulate.  Până în prezent, CCR nu a publicat motivarea deciziei.

    Proiectul de Lege pentru abrogarea art. 276 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor la data de 30 septembrie 2014.

    Articolul abrogat  prevedea  că „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă”

    Conform expunerii de motive semnate de 120 de deputaţi şi senatori, art. 276 ar aduce atingere libertăţii de exprimare întrucât “declaraţiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, ar putea fi interpretate, în orice moment, ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală. Acest fapt nu face decât să creeze posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare, care să aducă atingere libertăţii de exprimare”.

    Menţionăm că un alt  Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal  (care vizează modificarea art 276 “Presiuni asupra justiţiei”  şi a art 277 ”Compromiterea intereselor justiţiei”) se află în prezent în procedură legislativă la Camera Deputaţilor, fiind adoptat tacit  de Senat, la data de 30.09.2014.

    Conform proiectului, Art. 276 are următorul cuprins:

    “(1) Declaraţia publică cu character nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, a unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută în scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei procedure judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

    (2) Intenţia, caracterul nereal al declaraţiei, ca şi intimidarea ca scop, astfel cum sunt prevăzute în alineatul precedent nu se prezumă.”

    În ceea ce priveşte modificările prevăzute în proiect pentru art 277 Cod Penal, adoptat de Senat,  acestea se referă la:

    –          Extinderea  sferei subiecţilor activi, initiative legislative vizând persoana care a luat cunoştinţă de informaţii confidenţiale în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu (în prezent potrivit alin 1, această categorie de subiecţi include doar magistraţii şi funcţionarii publici care au luat cunoştinţă în virtutea funcţiei)

    –          Agravarea răspunderii penale în cazul în care dezvăluirea informaţiilor care nu au caracter public dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală

    –          Extinderea sferei de aplicabilitate a infracţiunii la toate cauzele (în prezent art 277 vizează doar sfera procesului penal)

    Pentru punerea proiectului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor se aşteaptă Raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Până în prezent, Guvernul a transmis punctul sau de vedere care este împotriva adoptării iar Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a dat aviz negativ.