Emisiunea L.EGAL 100% │ 2 octombrie 2023 Invitată: FLAVIA MAIER – Decanul Baroului Cluj Temă: Importanța avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești

Emisiunea L.EGAL 100% │ 2 octombrie 2023 Invitată: FLAVIA MAIER – Decanul Baroului Cluj Temă: Importanța avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești

02 octombrie 2023

Emisiunea L.EGAL 100% │ 2 octombrie 2023
Invitată: FLAVIA MAIER – Decanul Baroului Cluj
Temă: Importanța avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești
Moderator și realizator: Loredana Corchiș
Producător: Emilia Avram
Difuzare TVR3: 2 octombrie 2023 ora 13:30
Web: http:/cluj.tvr.ro/

 

Flavia Maier, Decanul Baroului Cluj

Extras din emisiune:

● Sunt o serie de probleme sistemice care durează de câțiva ani și probleme care s-au accentuat în contextul social-economic actual.
● Am avut o perioadă de protest al magistraților, urmată de pandemie, apoi războiul de la graniță și un nou protest al magistraților. Toate aceste situații și-au pus amprenta asupra funcționării actului de justiție.
● Există probleme care pentru a fi rezolvate presupun o intervenție legislativă și, în acest sens, ne adresăm Parlamentului, dar există și probleme care țin de funționarea justiției per ansamblu a căror rezolvare ține de competența Consiliului Superior al Magistraturii.
● Ceea ce ne-am dorit este să centralizăm toate aceste probleme, să le facem cunoscute opiniei publice, care să înțeleagă de ce lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum trebuie. În acest context, ne dorim să deschidem bazele unui dialog institutional.
● Prin lege, avocatul este definit ca un partener indispensabil al înfăptuirii actului de justiție. Ceea ce înseamnă că este pe picior de egalitate cu ceilalți actori ai justiției. În practică, există un dezechilibru în acest sens, chiar dacă nu este generalizat.
● Un exemplu concret: se limitează drastic durata concluziilor pe care le poate pune avocatul. Poate că este vorba de un dosar complex, de o apărare care presupune multiple probleme de drept. Dacă ești limitat la cinci minute sau dacă ai un martor pentru care ți se alocă cinci minute ca să-I pui întrebări (…) poate că nu întotdeauna această limitare este benefică aflării adevărului.
● Sunt probleme care, așa cum spuneam, au nevoie de o intervenție legislativă. De exemplu, liberul acces la justiție. Deși este reglementat constituțional, cunoaște îngrădiri generate de cuantumul exorbitant al taxelor judiciare de timbru. Justițiabilul trebuie de multe ori să plătească un cuantum al taxelor care depășește valoarea litigiului.
● O altă problemă semnalată este insuficiența resurselor bugetare sau nealocarea corespunzătoare a resurselor bugetare pentru plata avocaților din oficiu.
● Normarea muncii judecătorilor la 40 de dosare pe lună la judecătorie și la 20 de dosare pe lună la instanțele superioare generează termene absurd de îndelungate: 6, 7 sau 8 luni – primul termen de judecată – sau 6 luni de la un termen la altul, ceea ce se îndepărtează extrem de mult de dreptul cetățeanului de a i se soluționa cauza într-un termen optim și previzibil.
● Trebuie să identificăm o manieră în care să se complinească actuala lipsă de personal din sistem, poate chiar printr-o normare a muncii judecătorilor, dar care să nu afecteze drepturile clienților pe care noi îi reprezentăm.
● 4 octombrie va fi o zi de comunicare a problemelor avocaților. #ZiuaFaraAvocati este de fapt o campanie pe care am dorit să o inițiem pentru a atrage atenția asupra multiplelor probleme cu care se confruntă avocații.
● În 4 octombrie avocații își vor suspenda activitatea de apărare în instanță, cu excepția cauzelor urgente, atât în materie penală cât și în materie non-penală.