Eveniment FAST la Pitești: peste 200 de elevi și o echipă interdisciplinară de profesioniști, într-un dialog inedit despre impactul legii în sport, gaming și antreprenoriat
Pitești, 9 aprilie 2024: Filarmonica din Pitești a găzduit evenimentul eFAST GAMING ȘI SPORT, organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) în parteneriat cu Institutul Sportiv Român (ISR), căruia i s-au alăturat personalități și profesioniști care au decis să sprijine acțiunile de educație juridică organizate de avocați în școlile din România.
Luminița Ioana, coordonatoarea proiectului FAST – Fii Avocat în Școala Ta – la nivel național, a punctat în deschiderea evenimentului importanța abordării interdisciplicare a educației juridice. A remarcat că prin aducerea alături de avocați a unor profesioniști din alte domenii de activitate – psihologi, profesori, experți, antreprenori – tinerii se pot conecta într-un cadru deschis și flexibil la informații la care nu au acces în mod normal sau la care au acces într- un mod disparat, neunitar.
Elevii au avut ocazia să pună întrebări și să se alăture în mod activ discuțiilor despre reguli, lege, sport, gaming versus e-sports și abordărilor complementare pe care invitații la eveniment le-au supus atenției și dezbaterii.
La dialogul cu elevii au participat următorii vorbitori:
• Dragoș Nicolescu, Decanul Baroului Argeș
• Dumitru Tudosoiu, Inspector Gegeral ISJ – Argeș, Profesor de educație fizică și sport
• Adrian Socaciu, Președintele Institutului Sportiv Român
• Bogdan Ionescu, Psiholog clinician, Directorul Adjunct al Colegiului Ion C. Brătianu din Pitești
• Prințesa Sophia Wolkonsky, fondatoarea companiei Castillia și doctorand la Facultatea de Istorie a Universității București
• Morten Reimers, Antreprenor
• Daniela Mihăilescu, Specialist în domeniul educației fizice și sportului
Aceștia au discutat cu tinerii despre importanța conexiunilor interculturale și sociale, precum și despre impactul interacțiunii umane în diversele domeniile de dezvoltare, fie că este vorba despe sport, gaming, psihologie, educație sau antreprenoriat.
Evenimentul s-a bucurat de prezența Prințesei Sophia Wolkonsky, antreprenoare implicată în proiecte care privesc valorificarea moștenirii culturale și dezvoltarea antreprenoriatului feminin și a antreprenorului Morten Reimers, originar din Danemarca, țară cotată de studii ca având unul dintre cele mai performante sisteme de educație.
De asemenea, au participat la eveniment avocați coordonatori în proiectul FAST din alte județe ale țării: Eugen Tițoiu, Coordonator FAST Baroul Dolj, Maria-Brândușa Murguleț, Coordonator FAST Baroul Olt, Lorena Dumitrache, Coordonator FAST Baroul Dâmbovița și Marian Stan coordonator FAST Baroul Ilfov.
Decanul Baroului Argeș, Dragoș Niculescu, a punctat că atât dreptul cât și sportul sunt domenii guvernate de reguli și a explicat implicațiile juridice ale unor acțiuni care pot atrage la un moment dat răspunderea minorului.
Adrian Socaciu, președintele ISR, a explicat diferența dintre gaming – producerera de jocuri – și eSports – care presupune competiții – și care este un domeniu în care tinerii pot profesa ca graficieni, programatori, designeri sau artiști. Există la nivel mondial tot mai multe competiții, olimpiade, iar eSports se studiază în unele țări la nivel universitar.
Dialogul despre drept, sport, gaming versus e-sport, antreprenoriat și educație, prin prisma normelor și a implicațiilor juridice, face parte din demersul FAST de educație juridică la nivel național, inițiat în 2022 de către Uniunea Națională a Barourilor din România, care își propune să mențină activ dialogul între elevi, profesori, autorități, practicienii dreptului și comunitățile de profesioniști care au decis să sprijine prin expertiză și competență dezvoltarea proiectului la nivel național.