FAST București: Realitățile din școlile românești judecate de elevi în procese simulate despre bullying și trafic de droguri

FAST București: Realitățile din școlile românești judecate de elevi în procese simulate despre bullying și trafic de droguri

01 aprilie 2023

FAST București: Realitățile din școlile românești judecate de elevi în procese simulate despre bullying și trafic de droguri
1 și 2 aprilie 2023, Palatul de Justiție din București

Zeci de elevi de gimnaziu și liceu participă în acest weekend la o serie de procese simulate, organizate la Palatul de Justiție din București. Evenimentul face parte din proiectul național Fii Avocat în Școala Ta, coordonat în București de avocata Silvana Racoviceanu.

Silvana Racoviceanu, coordonator FAST București:

Rechizitoriile surprind, ca și poveste, realitatea din școală. Nu am venit cu un caz foarte grav care să fie de natură să-i sperie sau să-i pună în situații mai grave decât cele cu care elevii sunt obișnuiți în școli. Sunt chestiuni cu care ei se confruntă în viața de zi cu zi, glume care pot avea efecte mai puțin dorite. În felul acesta, tinerii conștientizează cu mult mai mare ușurință care sunt consecințele, care sunt răspunderile lor, cum funcționează răspunderea și, mai ales, cum funcționează justiția.

Elevii sunt implicați în toate rolurile necesare unui proces penal, de la martori, părți vătămate, până la inculpați, grefieri, procurori, judecători și avocați.  Spețele au ca obiect infracțiuni din sfera fenomenului de bullying (loviri și alte violențe, distrugere, lipsire de libertate, amenințare, șantaj) pentru clasele 5-8 și a traficului de droguri (cu conducere sub influența alcoolului și alte substanțe) pentru clasele 9-12.

Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR:

Sper ca proiectul Fii Avocat în Școala Ta să continue și, mai ales, sper ca efectele să se vadă în societate. Spunea președintele UNBR, Traian Briciu, că un astfel de proiect dă rezultate dacă funcționează 10 ani de zile. Dacă el rămâne la stadiul de 2 ani de zile, a fost o experiență frumoasă. În final, îmi doresc să ajung să-i văd în profesiile juridice pe cât mai mulți dintre cei care au fost astăzi judecători, procurori, avocați sau grefieri.

Evenimentul este realizat cu sprijinul avocaților din Baroul București, al conducerii Curții de Apel București (cu prezența judecătorilor Ana Maria Ganu – vicepreședinte a Curții de Apel București – și Cristina Maria Cristea – Secția I Penală), precum și cu sprijinul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (procuror gen. adj. Ramona Ciobanu) și al DIICOT (procuror șef adj. Adriana Sache și procuror Alina Ioșca).

Participarea cu roluri în procesele simulate reprezintă premiul Concursului organizat în cadrul programului FAST, derulat în 160 de unități de învățământ din București, de către Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul București, în perioada 31 octombrie 2022 – 27 noiembrie 2022.  Cei 28 de elevi câștigători din clasele 5 – 8 și 28 de câștigători din clasele 9 – 12 au fost primiți cu FAST în atmosfera Curții de Apel București.


Galerie multimedia: