Hotărâre prealabilă ÎCCJ: cheltuielile de judecată pot fi dovedite și în apel

Hotărâre prealabilă ÎCCJ: cheltuielile de judecată pot fi dovedite și în apel

18 iunie 2024

Hotărâre prealabilă ÎCCJ: cheltuielile de judecată pot fi dovedite și în apel

În ședința din 17 iunie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că dovada cheltuielilor de judecată poate fi făcută prin înscrisuri noi în apelul declarat împotriva soluției de respingere a cererii de acordare a acestora. Decizia extinde astfel la nivelul apelului posibilitatea de a face dovada cheltuielilor de judecată, în situația în care acestea nu au fost solicitate până la închiderea dezbaterilor asupra fondului cauzei:

• ÎCCJ: În ipoteza în care au fost solicitate cheltuieli de judecată în faţa primei instanţe, dar nu s-a făcut dovada achitării lor până la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei, se poate face, prin înscrisuri noi, această dovadă, în apelul declarat împotriva soluţiei de respingere a cererii de acordare a cheltuielilor de judecată.

Prin Decizia nr. 34/2024, în dosarul nr. 829/1/2024, ÎCCJ a admis sesizarea formulată de Tribunalul Mureș – Secția civilă pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile:

Dispoziţiile art. 452 raportate la cele ale art. 470 din Codul de procedură civilă, astfel cum au fost interpretate prin Decizia nr. 9 din 30 martie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 548 din 25 iunie 2020, se interpretează în sensul că, în ipoteza în care au fost solicitate cheltuieli de judecată în faţa primei instanţe, dar nu s-a făcut dovada achitării lor până la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei, se poate face, prin înscrisuri noi, această dovadă, în apelul declarat împotriva soluţiei de respingere a cererii de acordare a cheltuielilor de judecată.

Interpretare este obligatorie conform dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Integral