Lansarea ediției a 2 a a proiectului „Fii avocat în școala ta!” în București

Lansarea ediției a 2 a a proiectului „Fii avocat în școala ta!” în București

01 noiembrie 2022

Lansarea ediției a 2 a a proiectului „Fii avocat în școala ta!” în București

Luni, 1 noiembrie 2022, la Colegiul Național Mihai Viteazul, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului Fii avocat în școala ta! Ediția a 2 a, organizată de Baroul București.

În luna noiembrie, un număr de aprox. 250 de avocați voluntari vor merge în școlile din capitală pentru a transmite copiilor din gimnaziu și liceu noțiuni juridice care să-i ajute să pășească în viață cunoscându-și drepturile dar și obligațiile pe care le au față de societate.

Tematica din acest an se referă la probleme cu care copiii se confruntă frecvent.  Avocații le vor explica până unde se poate întinde libertatea de exprimare astfel încât să nu se ajunga la infracțiuni precum incitarea la ură și discriminare,  comunicarea de informații false, instigarea publică, șantaj, amenințare.

Altă temă se referă la proprietate și bani, de la ce vârstă se pot angaja sau își pot înființa propria afacere și care sunt condițiile, cum pot câștiga venituri din rețelele de socializare, ce fel de contracte pot încheia singuri în funcție de vârstă. Sunt și teme care  abordează legislația rutieră, drepturile animalelor sau cum pot folosi filmările în spațiul public astfel încât să nu încalce legea.

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Ministerului Educației, Ministerului Justiției, ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Inspectoratului Școlar Sector 2, ai Baroului București și ai Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Ligia Deca, ministrul educației:„Cred cu tărie că este nevoie să creștem interesul elevilor pentru educația juridică în școli. Este evident că tinerii trebuie să primească noțiuni elementare astfel încât să devină cetățeni activi, care să înțeleagă rolul justiției în societate și importanța menținerii dreptății”.

Cătălin Predoiu, ministrul justiției: „Încurajez acest proiect al UNBR, încurajez tinerii să participle la aceste ore de educație juridică pentru că vor cunoaște oameni interesanți, avocați care au reușit în viață în mod corect, pe baza muncii lor, a dreptății și generozității față de societate. Aceștia vă vor ajuta să trăiți în spiritul legii și al dreptății, ceea ce vă va aduce beneficii pe termen lung”.

Traian Briciu, președintele UNBR: Toată societatea trebuie să aibă posibilitatea să înțeleagă legile și spiritul lor. Aceasta este cheia pentru a avea un viitor mai bun”.

Monica Anisie, președintele comisiei pentru învățământ,tineret și sport din Senatul României: Vă doresc să deveniți avocați în școlile voastre și să deveniți apărătorii principiilor în care voi credeți”.

Amalia Stoenescu, inspector general adjunct Municipiul București: „Vă încurajez să vă întâlniți cu avocații, să fiți deschiși și sinceri cu ei și să-i întrebați tot ce vă interesează, mai ales că sunt sigură că în sală sunt tineri care vor să devină avocați”.

Marin Sebastian, elev, purtător de cuvânt al elevilor din Colegiul Național Mihai Viteazul: „Vă mulțumesc din partea elevilor că ați făcut posibil acest proiect benefic pentru dezvoltarea noastră. Intenționăm să înființăm un club de educație juridică în liceul nostru”.

Corina Ceama, inspector școlar sectorul 2: „Participați la întâlnirile cu avocații, să-i provocați să le puneți cât mai multe întrebări astfel încât să deveniți și voi avocații de care avem nevoie”.

Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR și prodecan al Baroului București: „Învățăm împreună din această experiență. Voi învățați de la avocați cum stau lucrurile cu legea și dreptatea, că nu e tocmai ceea ce vedeți în filme. Avocații învață de la voi ce anume vă interesează mai mult. Anul acesta am adaptat modulele de curs pentru voi în funcție de experiența din prima ediție FAST”.

Ion Dragne, vicepreședinte UNBR și decanul Baroului București: ”Nu pot decât să fiu foarte fericit că peste 250 de colegi avocați, numai din Baroul București, au avut și au în continuare disponibilitatea să meargă voluntar în școli și să transmită copiilor noțiunile elementare pentru a deveni mai buni în viață”.

Liliana Zascheievici, director al Colegiului Național Mihai Viteazul: „Ce dorim prin aceste proiecte este nu numai să învățăm să citim legi, ci să valorizăm aceste legi, pentru că legile ne reprezintă pe toți și fără acestea nu ne putem numi oameni liberi”.

Silvana Racoviceanu, avocat coordonatorul proiectului „Fii avocat în școala ta” în Municipiul București a mulțumit tuturor pentru prezența la această conferință care marchează săptămâna de debut a Proiectului FAST pentru Capitală: „Mulțumesc, de la bun început, Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar al  Municipiului București care au înțeles nevoia și utilitatea acestui proiect și fără sprijinul cărora nu ar fi fost posibilă demararea lui în București. Mulțumesc și Ministerului Justiției pentru încrederea acordată acestui proiect.”

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect de responsabilitate socială în domeniul educației juridice derulat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România și în plan local de fiecare barou. Obiectivul principal este promovarea, în rândul copiilor și tinerilor a respectului față de lege și statul de drept,  a culturii legalității și responsabilității în societate.

Proiectul a fost primit cu entuziasm atât de către avocați, cât și de elevi, profesori, părinți și comunitate în general. Peste 2000 de avocați la nivel național sunt pregătiți să meargă în școli pentru a le transmite copiilor principalele noțiuni juridice de care au nevoie în viață.

Echipa

F A S T      București

Coordonator : Av. Silvana Racoviceanu

Integral AICI