Mihai Baco, decanul Baroului Alba: Este o adevărată provocare ca astăzi să-ți mai propui să devii avocat

Mihai Baco, decanul Baroului Alba: Este o adevărată provocare ca astăzi să-ți mai propui să devii avocat

24 mai 2018

În cadrul Conferinței Internaționale „Dreptul și provocările sale în domeniul socio-economic și administrativ”, eveniment desfășurat la Alba-Iulia, î perioada 3-5 mai 2018, avocat Mihai Baco, decanul Baroului Alba, a declarat, potrivit ziarulunirea.roÎntr-o țară în care toată lumea cunoaște justiție, politică și fotbal, într-o țară în care legile sunt într-o continuă schimbare, într-o țară în care un fost ministru al Justiției spune că drepturile și libertățile cetățenești sunt doar niște vise, e greu să-ți faci profesia de avocat.

Într-o țară în care ni se spunea că această secretizare a relației avocat-client este o superimunitate oferită avocatului, într-o țară în care una dintre cele mai reprezentative voci ale justiției, cel puțin așa ar trebui să fie – președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție – spune că avocatul niciodată nu va fi egal procurorului, acuzării, este greu să faci profesia de avocat. (…)

 Este o adevărată provocare ca astăzi să-ți mai propui să devii avocat. (…) În condițiile în care retorica, concepția juridică nu mai este apreciată, inclusiv modalitatea în care se fac admiterile atât în profesiile juridice, mă refer la avocat, magistratură, prin teste-grilă, mie mi se pare total, total deplasat, pentru că eu nu știu, cel puțin nu știu care dintre dumneavoastră știți așa ceva, ca dreptul să fie o știință exactă, în care să pui o întrebare, să ai 3 răspunsuri, din care unul să fie bun. De aceea este frumusețea dreptului: implică discuții, implică păreri. (…) Este groaznic ce se întâmplă la noi.”


Preluare www.juridice.ro