Modificări la OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Modificări la OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

30 septembrie 2014

noutati

noutati

  • Modificări la OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Ordonanţa Guvernului nr. 21 din 26 August 2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (publicată în Monitorul Oficial  nr. 0635 din 29.08.2014)

Principalele modificări aduse prin OG nr. 21/2014 sunt următoarele:

Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată în condiţiile art. 4 din Codul penal (accidentele ce au avut drept consecinţă vătămări corporale ce necesită pentru vindecare până la 90 de zile de îngrijiri medicale) se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia işi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie. Dacă anularea permisului de conducere nu a fost dispusă pana la depunerea cererii de restituire de catre titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atesta o astfel de situaţie.

Reguli privind transportul copiilor: conducătorii de autovehicule au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţa sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă nu ocupă scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă nu ocupă, pe timpul transportului, scaunul din faţă.

Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare, care intervine la evenimentele în legătură cu traficul rutier, pot recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport.

Sunt prevăzute situaţiile specifice în care permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile si pentru categoria Tr. De ex.permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg.