Senatul României – Accesul avocaților cu telefoane mobile în unitățile de poliție

Senatul României – Accesul avocaților cu telefoane mobile în unitățile de poliție

14 septembrie 2023

Senatul României – Accesul avocaților cu telefoane mobile în unitățile de poliție

În data de 13 septembrie 2023 s-a desfășurat ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României prezidată de către domnul senator Valentin Cioromelea în care s-a  dezbătut situația referitoare la accesul avocaților în unitățile de poliție cu telefoane mobile și alte dispozitive electronice, respectiv mijloace tehnice de înregistrare, comunicare sau stocare.

La ședința a participat în calitate de senator și de membru al Comisiei domnul avocat Daniel – Cătălin Fenechiu, Uniunea Națională a Barourilor din România fiind reprezentată de către domnul avocat Danny – Gabriel Bârdan – Raine, membru al Consiliului U.N.B.R.

În cadrul ședinței s-a convenit împreună cu reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne încheierea în scurt timp a unui Protocol cu Uniunea Națională a Barourilor din România prin care să se reglementeze accesul avocaților în unitățile de poliție cu telefoane mobile și alte dispozitive electronice, respectiv mijloace tehnice de înregistrare, comunicare sau stocare, inclusiv a faptului că accesul avocaților în unitățile de poliție se realizează prin prezentarea cardului de avocat, iar nu a cărții de identitate.

Totodată, senatorii membri ai Comisiei au agreat ca la prima modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat să fie adoptată o normă juridică care să înlăture situațiile actuale constatate.