UNBR cere vaccinarea prioritară a avocaților. UPDATE: Demersuri referitoare la includerea avocaților în etapa a doua de vaccinare

UNBR cere vaccinarea prioritară a avocaților. UPDATE: Demersuri referitoare la includerea avocaților în etapa a doua de vaccinare

11 ianuarie 2021

Luni, 4 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis către col. șef lucrări dr. Valeriu Gheorghiță, Președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea  împotriva SARS-Cov-2, următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele UNBR:

„Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) a luat act de răspunsul dumneavoastră la adresa UNBR din 01.12.2020 adresată Ministerului Sănătății prin care am solicitat includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea  grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

Din Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020 (CAPITOLUL XI: Organizarea şi desfășurarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, SUBCAPITOLUL 2, lit. C), reiese că sunt incluși în etapa a 2-a de vaccinare categoria lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, ca

(i) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere şi instituții subordonate acestora; 

(ii) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătorești. 

Reiterăm solicitarea din adresa anterioară sus menționată, cu motivarea că neincluderea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare ar conduce la următoarele consecințe:

– stabilirea unor standarde diferite de protecție între angajații statutului cu atribuții în ce privește desfășurarea activității în domeniile cheie indicate și avocați, care își exercită profesia în strânsă corelație cu personalul din domeniile cheie avute în vedere la instanțe, parchete, penitenciare, alte autorități ale statului;

– subminarea chiar a succesului strategiei de vaccinare, având în vedere că avocații intră în contact cu toți cei indicați în strategie a fi vaccinați în etapa a 2-a (i și ii), în special cu personalul de la instanțe și parchete (judecători, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești).

Subliniem faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție iar activitatea judiciară, atât în domeniul penal, dar și în cel civil, nu se poate opri chiar și în actuala stare de pandemie iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecata, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar.

Uniunea Națională a Barourilor din România vă stă la dispoziție pentru orice detaliu relativ la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni care pot conduce la o soluționare favorabilă a solicitărilor noastre.”

***

Marți, 1 decembrie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis către Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele UNBR:

„Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

Justificăm această solicitare prin faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție.

Activitatea judiciară nu se poate opri iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecată, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar.

Avocații sunt expuși riscului de contaminare cu noul coronavirus prin raportare la specificul activității pe care o desfășoară, la fel ca și judecătorii, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești.

Neincluderea avocaților în categoriile de persoane ce constituie grupurile prioritare pentru administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus ar fi de natură să creeze un standard diferit de protecție între personalul instanțelor și profesioniștii care sunt considerați de lege parteneri indispensabili ai justiției și care își desfășoară activitatea în aceleași locații. În cele din urmă, succesul strategiei de vaccinare depinde de caracterul coordonat al acesteia, fapt realizabil numai în condițiile în care toți cei care lucrează în instanțe și parchete, indiferent de poziția, în actul de justiție dispun de condiții egale.

Uniunea Națională a Barourilor din România stă la dispoziție pentru orice detaliu relativ la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni care pot conduce la o soluționare favorabilă a solicitărilor noastre.”