UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar

UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar

27 octombrie 2023

UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar

 

Guvernul a aprobat astăzi, 27 octombrie 2023, suplimentarea bugetului Ministerului Public pe 2023 cu suma de 15.7 milioane lei. Fondurile suplimentate din rezerva bugetară a executivului sunt destinate acoperirii restanțelor și necesarului pentru plata ajutorului public judiciar în etapa urmăririi penale.

Rezultatul vine în urma seriei de inițiative, atât instituționale, cât și legislative, guvernate de necesitatea implementării, cu celeritate, a unor soluții privind asigurarea fondurilor pentru asistența judiciară din oficiu în cauzele penale, așa cum s-a arătat și în Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiției în 20 septembrie 2023.

Pentru a fundamenta nevoile financiare în domeniu, UNBR și Decanii Barourilor au comunicat constant situația privind obligațiile de plată restante aferente ajutorului public judiciar aflate în evidența barourilor locale și au semnalat în repetate rânduri nemulțumirile avocaților.  Mai mult, situația a fost sintetizată într-un raport – Sistemul judiciar prin ochii avocaților – prin care au fost evidențiate întârzierile la plata onorariilor din oficiu pentru prestațiile executate cu precădere în faza de urmărire penală (la nivelul parchetelor). Amintim în acest sens și adresele UNBR din 23 mai 2023 și din 19 iunie 2023 transmise Procurorului General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acțiunile au fost dublate de dialog, întâlniri de lucru – Senatul României: Dezbaterea cu tema „Prioritățile legislative din perspectiva profesiei de avocat” –  și negociere între partenerii Protocolului privind onorariile avocațiale din oficiu – Ministerul Justiției, Ministerul Public și Uniunea Națională a Barourilor din România.

Următorul pas este întâlnirea tripartită din 1 noiembrie 2023 pentru negocierea și completarea protocolului la oficii având în vedere ultimele modificări legislative și situații întâlnite în practică.