Uniunea Naţională a Barourilor din România susţine demersurile iniţiate de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru verificarea şi retragerea ofiţerilor acoperiţi din justiţie

Uniunea Naţională a Barourilor din România susţine demersurile iniţiate de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru verificarea şi retragerea ofiţerilor acoperiţi din justiţie

18 mai 2015

În virtutea caracterului de interes public al profesiei de avocat, decurgând din integrarea acesteia în sistemul judiciar ca profesie conexă celei de magistrat, şi în virtutea obiectivului prioritar al profesiei, acela de asigurare a securităţii juridice şi judiciare a persoanelor, UNBR consideră că verificarea individuală a tuturor declaraţiilor pe proprie răspundere date de magistraţi, în sensul că nu sunt colaboratori de nici un fel ai serviciilor de informaţii, este esenţială pentru asigurarea credibilităţii actului de justiţie.

Este un demers ce trebuie înfăptuit fără întârziere, având în vedere suspiciunile din spaţiul public privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în justiţie şi intervenţia serviciilor secrete în actul de justiţie, care induc ideea  că magistraţii nu ar fi independenţi.

Justiţia nu poate funcţiona la standardele democraţiei fără încrederea publicului în independenţa magistratului.

Cetăţenii au tot dreptul să fie asiguraţi că judecătorii soluţionează în mod imparţial cauzele deduse judecăţii, fără niciun fel de restricţii, influenţe neadecvate, sugestii, presiuni, ameninţări sau amestecuri, fie ele directe sau indirecte.

Magistraţii, la rândul lor, au tot dreptul să le fie apărate imaginea, independenţa şi imparţialitatea.

Informaţiile privind funcţionarea justiţiei prezintă un interes public de netăgăduit şi este datoria statului român, prin instituţiile abilitate, să respecte şi să apere independenţa corpului de judecători, dar şi să o supravegheze.

UNBR a luat act de Decizia din 13.05.2015 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a hotărât sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a verifica realitatea declaraţiilor date de judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în formă autentică, în conformitate cu dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 303/2004.

UNBR susţine în continuare demersurile iniţiate de UNJR şi de Plenul CSM .

Avocaţii, în virtutea rolului lor de apărători ai drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au dreptul dar şi obligaţia să se asigure că persoanele pe care le asistă sau le reprezintă sunt judecate de către o instanţă independentă şi imparţială, în cadrul unui proces echitabil.

În egală măsură, avocaţii înşişi trebuie să fie independenţi, ca profesie conexă magistraţilor, participantă la înfăptuirea justiţiei. Potrivit legii, avocatul nu poate avea calitatea de „agent acoperit”, fapt ce ar presupune subordonarea faţă de o structură statală, care i-ar ştirbi independenţa. UNBR are preocupări constante privind apărarea independenţei tuturor participanţilor la înfăptuirea justiţiei. În acest sens, reaminteşte că la data de 16.10.2014 a fost publicată pe site-ul UNBR solicitarea domnului avocat Corneliu-Liviu Popescu privind adoptarea de către organele profesiei a unei hotărâri obligatorii prin care avocaţii, cu prioritate cei aleşi în organele de conducere a profesiei de avocat de la nivelul barourilor şi la nivelul UNBR, să depună, anual, declaraţia că nu fac parte şi nu îşi desfăşoară activitatea acoperit, în structura instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau ale structurilor ministeriale interne de informaţii, poliţist lucrând sub acoperire, investigator sub acoperire, lucrător operativ în cadrul poliţiei judiciare sau al organelor de stat care desfăşoară activităţi de informaţii, colaborator cu o altă identitate decât cea reală al organelor de urmărire penală, informator al organelor de urmărire penală sau informator al poliţiei.

Propunerea  şi iniţiativele sprijinite prin prezentul  comunicat  au în vedere  şi  apărarea secretului profesional al avocatului – valoare supremă a independenţei reale a profesiei şi garanţie a dreptului fundamental al cetăţenilor la un proces echitabil – problemă înscrisă pe agenda   şedinţei Comisiei Permanente   a UNBR din 22-23 mai 2015, care va pregăti agenda Congresului avocaţilor care se va desfăşura la Bucureşti la 6-7 iunie 2015.