VIDEO și GALERIE FOTO: Avocații și-au dat întâlnire la Focșani. „Vremurile sunt diferite”, clientul „te întreabă dacă ești avocat sau procuror” – Monitorul de Vrancea

VIDEO și GALERIE FOTO: Avocații și-au dat întâlnire la Focșani. „Vremurile sunt diferite”, clientul „te întreabă dacă ești avocat sau procuror” – Monitorul de Vrancea

30 mai 2023

VIDEO și GALERIE FOTO: Avocații și-au dat întâlnire la Focșani. „Vremurile sunt diferite”, clientul „te întreabă dacă ești avocat sau procuror” – Monitorul de Vrancea

Sesiune de pregătire continuă a avocaților în week-end, organizată de Baroul Vrancea, la care au participat nu doar profesioniștii dreptului din județul nostru, ci și din alte barouri din țară, cum ar fi București, Neamț, Iași sau Galați.

La eveniment a participat și președintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Dinu Jelea, iar decanul Baroului Vrancea, avocatul Gabriel Nicolae, a subliniat că relația instituțională pe care o au avocații vrânceni cu conducerea instanțelor este una foarte bună.

Este pentru a doua oară când în Vrancea este organizat un astfel de eveniment, în cadrul căruia avocații au ocazia de a afla mai multe despre provocările profesiei și de a se instrui în domeniu.

Pe parcursul mai multor ore, avocații participanți la conferința intitulată „Avocatura – prezent şi viitor” au avut ocazia de a-i asculta, ca lectori, pe președintele şi vicepreședintele Uniunii Naționale a Barouri lor din România (UNBR), prof. univ. dr. Traian
Briciu și Daniel Fenechiu, prof. univ. dr. Mihai Hotca – pe partea de procedură penală şi Antonio Iordan, membru al Comisiei Permanente – pe partea de digitalizare a profesiei.

„Am întrerupt o perioadă acest tip de sesiuni din cauza pandemiei, dar iată că am reușit să reînnodăm tradiția de organizare a acestor conferințe, la care și-au anunțat prezența colegi atât din Baroul Vrancea, cât și invitați din alte barouri”, ne-a spus decanul Baroului Vrancea, avocatul Gabriel Nicolae.

Despre provocările profesiei ne-a vorbit președintele UNBR Traian Briciu, dând ca exemplu problemele de fiscalitate sau de confidențialitate în raporturile dintre avocați și clienți.

Președintele UNBR a subliniat că „sunt chestiuni foarte sensibile pentru avocați, care uneori creează impresia că avocatul nu mai are acea protecție de altădată a relației privilegiate cu clientul, în sensul că imixtiunile organelor statului sunt din ce în ce mai mari. Este o problemă care îi preocupă pe toți, pentru că nu este o problemă a avocatului în esență, e o problemă privind cât mai crede clientul în avocat. În momentul în care ești obligat să chestionezi un client cu privire la sursa provenienței banilor, se uită de două ori la tine, iar prima chestiune care te întreabă este dacă ești avocat sau procuror. Pentru că el vrea să ajungă la un birou de avocatură, nu la parchet. Iar tu trebuie să îi explici anumite lucruri pe care el nu le știe, În cultura lui lucrurile se petreceau altfel. Numai că, într-adevăr, vremurile sunt diferite. Sunt provocări destul de mari, nu sunt neapărat interne, ci internaționale. Și nu mai suntem într-un context în care internul să fie diferit de internațional”.

Decanul Baroului Vrancea, avocatul Gabriel Nicolae a subliniat că sesiunile de acest tip sunt cu atât mai importante, dat fiind că în domeniu există modificări permanente, aici avându-se în vedere inclusiv deciziile curților – fie că este vorba de Curtea Constituțională a României, decizii date în interesul legii sau dezlegarea unor chestiuni de drept date de Înalta Curte, avocații fiind în postura de a le studia și aplica în consecință.

Aplicat, sesiunea care a avut loc sâmbătă, în Focșani, a inclus subiecte legate de diverse teme, de la civil, procedură civilă, procedură penală, probleme privind organizarea profesiei, organizarea structurilor profesionale și așa mai departe.

Nicoleta Cristea
MonitorulDeVrancea.ro


Galerie foto: