ZIUA EUROPEANĂ A AVOCAȚILOR 2021. CCBE: Nu există justiție fără avocați independenți

ZIUA EUROPEANĂ A AVOCAȚILOR 2021. CCBE: Nu există justiție fără avocați independenți

30 septembrie 2021

ZIUA EUROPEANĂ A AVOCAȚILOR 2021

CCBE: Nu există justiție fără avocați independenți

În fiecare an, Ziua Europeană a Avocaților creează contextul profesional în care barourile din Europa se unesc în jurul unor teme comune din actualitate.

Nu există justiție fără avocați independenți este subiectul dezbaterilor de anul acesta.

Cu acest prilej, Uniunea Națională a Barourilor din România, împreună cu Baroul București, organizează o conferință ce se va desfășura vineri, 22 octombrie, în intervalul orar 10.00-13.00, în format mixt. La Hotel Intercontinental din București vor fi prezenți reprezentanții UNBR și ai Baroului București, iar speakerii și invitații vor participa on-line, prin platforma Zoom.

Subiectul propus de către Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa | CCBE invită la prezentarea și analiza fondului complex de abordări referitoare la independența avocatului. Provocarea de anul acesta constă în expunerea șocului generat de pandemie în sistemele judiciare la nivel internațional. Cele mai acute probleme cu care se confruntă justiția și sistemele de drept în 2021 sunt atacurile asupra independenței avocaților. Amenințările, intimidările și abuzurile asupra avocaților în noul context social au pus în alertă organismele profesionale europene și internaționale, care știu că într-o societate democratică nu poate exista justiție fără protejarea independenței avocaților.

CCBE: “Tema Zilei Europene a Avocaților 2021 – Nu există justiție fără avocați –  va evidenția importanța asigurării și păstrării acestei independențe în beneficiul drepturilor cetățenilor. Va fi o oportunitate de a face lumină asupra atacurilor asupra avocaților care sunt adesea legate de identificarea cu clienții lor sau cu cauzele acestora. Va fi, de asemenea, un moment bun să reiterăm necesitatea unei Convenții europene obligatorii privind profesia de avocat pentru a păstra independența, integritatea justiției și a statului de drept”.

Cu sprijinul invitaților noștri vom vedea – în această nouă lumină – ce este fragil și ce este solid în sistemul nostru de drept, menit să sprijine dezvoltarea sănătoasă a societății.

Va fi încă un moment în care barourile europene, avocații și partenerii acestora sunt invitați să vorbească aceeași limbă a apărării unuia dintre principiile fundamentale care definesc profesia de avocat, și anume independența.

Vă invităm să vizionați conferința din 22 octombrie pe pagina de Facebook a UNBR și să adresați întrebările dumneavoastră în secțiunea comentarii, pe care moderatorul le va prelua și le va transmite vorbitorilor.

Vom anunța invitații și tematica la o dată mai apropiată de eveniment.

#EuropeanLawyersDay
#ZiuaEuropeanaaAvocatilor
#NuExistaJustitieFaraAvocatiIndependenti
#UNBR
#BaroulBucuresti
#CCBE