Baroul Argeş, la Colegiul Naţional I.C. Brătianu: Proiectul „Fii Avocat în Şcoala Ta” este dorit de tot mai mulţi elevi şi merge mai departe, deci FAST II !

Baroul Argeş, la Colegiul Naţional I.C. Brătianu: Proiectul „Fii Avocat în Şcoala Ta” este dorit de tot mai mulţi elevi şi merge mai departe, deci FAST II !

15 octombrie 2022

15 octombrie 2022. Conducerea Baroului Argeş, prin decan Luminiţa Ioana şi prodecan Andrei Dragoş Nicolescu, a susţinut o conferinţă de presă în Amfiteatrul Colegiului Naţional I.C. Brătianu, pentru a anunţa lansarea celei de-a doua ediţii a Proiectului UNBR- Baroul Argeş- Fii Avocat în Şcoala Ta- FAST.

Au participat reprezentanţi ai Primăriei Piteşti- administratorul oraşului, Lucreţiu Tudor, şi Cristina Munteanu, alături de directoarea generală a Colegiului Brătianu, Florica Dumitru, şi adjunctul unităţii de învăţământ, directorul Bogdan Ionescu.

De asemenea, printre invitaţii la conferinţă s-au aflat elevii şi diriginta clasei a 10-a H, Alina Turcescu, din cadrul Colegiului Naţional I.C.Brătianu. Aceştia au participat anul trecut la prima ediţie a Proiectului “Fii Avocat în Şcoala Ta”, prin simularea unor procese şi organizarea de dezbateri pe temele juridice împărtăşite de avocaţii voluntari, interesul elevilor pentru campanie fiind parte a succesului acestui proiect. Nu au lipsit nici cadre didactice din mediul rural (ex. Şcoala “Mihai Eminescu”- Bradu), care au punctat importanţa şi necesitatea unor asemenea campanii în şcoli.

Prodecanul Baroului Argeş, avocatul Andrei Dragoş Nicolescu, totodată coordonatul programului la nivel local, a salutat şi mulţumit colegilor care s-au implicat, prin voluntariat, în acest proiect care se doreşte mai mult decât nonformal, dat fiind interesul amplu manifestat de tineri. “Voluntarul este în primul rând un om mare. Oamenii mari sunt cei a căror fericire constă în fericirea celorlalţi. Voluntarul este omul care nu este plătit pentru că nu are nicio valoare, ci pentru că este de nepreţuit. De la 46 de avocaţi voluntari în acest proiect, am ajuns la 56. Şi încă se înscriu noi voluntari. Asta înseamnă că undeva, în sufletul fiecăruia, acest proiect face diferenţa. Dacă alături de noi vine ministerul, vin toţi factorii decidenţi şi cu putere în a aduce acest proiect în sfera educaţiei formale, noi până atunci îi sprijinim.”- a susţinut prodecanul Baroului Argeş, Andrei Dragoş Nicolescu.
“În faţa noastră ajung tineri care au probleme cu legea. Este indicele unei societăţi cu probleme. Prin proiectul acesta noi putem să facem chiar o diferenţă.”- a mai menţionat acesta.

Decanul Baroului Argeş, avocata Luminiţa Ioana, coordonator al programului la nivel naţional, a declarat că din ce în ce mai mulţi elevi sunt interesaţi să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile, iar proiectul FAST va continua să se desfăşoare cu noi teme, pe cât de atractive, pe atât de actuale şi necesare.“Vom veni oriunde este nevoie de noi . FAST (Fii Avocat În Şcoala TA) va fi un proiect de succes dacă vom reuşi să deschidem ediţia a 10-a. Ne-am gândit la noile teme din acest an, care să acopere întreaga gamă de dorinţă a elevilor de a cunoaşte. Principalele teme pe care le vom dezbate în acest an vor fi pe trei module, în toamnă, iarnă şi primăvară, raportat la programul şcolilor. O primă temă va fi despre drepturi şi libertăţi în mediul online. Am socotit că este de interes să vorbim despre spaţiul public, despre datele personale, despre criminalitatea cyber, despre atacurile cibernetice. O altă temă va fi despre proprietate şi bani, drepturi şi obligaţii, şi, de asemenea, teme foarte tentante cu şi despre vârsta la care mă pot angaja, dacă îmi pot înfiinţa propria afacere, ce fel de contracte pot încheia în raport de vârstă, ce drepturi şi ce răspunderi am dacă încep să câştig bani prin intermediul unui blog, vlog sau reţele sociale sau dacă primesc o moştenire şi sunt minor. Nu sunt lecţii, ci discuţii despre ceea ce sunt interesaţi copiii. În fine, cea de-a treia temă va fi despre drepturile şi obligaţiile mele de zi cu zi. Am gândit-o într-un sens mult mai larg, despre crime şi delicte contra mediului înconjurător, despre dreptul mediului, dreptul de protecţie a animalelor şi aşa mai departe. Fii avocat în şcoala ta poate fi despre fii avocat în casa ta, despre fii avocat în viaţa ta.”- a declarat decanul Baroului Argeş, avocat Luminiţa Ioana.

Preluare din cotidianul ”Interes Public” (Graţiela Bâzoi)